Hlavní obsah

Babiš mírní EET. Venkovské spolky tržby do 300 tisíc evidovat nemusí

Andrej Babiš představil další novinky v EET.

 

Reklama

EET je pro Andreje Babiše jedním z nejdůležitějších projektů, který coby ministr financí spustil.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil aktualizovaný návod, jak mají jeho klíčový projekt EET zvládat neziskové organizace.

Nová pravidla mají ulevit venkovským spolkům a neziskovým organizacím. „Spolky, které nemají výdělečnou činnost, nebudou evidovat," uvedl Babiš. Limit pro drobnou podnikatelskou činnost, jež se nemusí evidovat, Finanční správa zvýší na 300 tisíc korun nebo 5 procent celkových příjmů. Dnes je limit jen 175 tisíc.

Do limitu se nepočítají příjmy, které spolky získají způsobem nepodléhajícím EET. Pokud tedy například hasiči pronajímají klubovnu a platby dostávají z účtu na účet, limit si tím nevyčerpají.

„Za drobné podnikatelské činnosti považujeme takové, které nejsou významné a nemají potenciál konkurovat podnikatelským subjektům,“ vysvětlil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Babiš uvedl, že se za jeho působení vybralo 320 miliard korun na daních a odvodech navíc. „Je to díky dobré práci Finanční správy. Takže je nepřijatelné, co na jejich adresu zní v médiích," pustil se Babiš do ostatních politických stran.

Babišovi při představování metodiky dělala společnost i jeho náměstkyně Alena Schillerová, kterou v pondělí jako kandidátku na případně uvolněné místo šéfa státní kasy odmítl Bohuslav Sobotka. Babiš řekl, že doufá, že premiér přijme dalšího kandidáta hnutí ANO. Rozhodovat o jeho jménu bude vedení hnutí v úterý večer.

Babiš odpoledne řekl, že má několik možných kandidátů, jména ale prozradit nechtěl. „Myslím, že už není třeba to ani nést na koaliční radu. Měla by to být jen dohoda premiéra se mnou," dodal Babiš.

EET je pro Andreje Babiše jedním z nejdůležitějších projektů, který coby ministr financí spustil. Evidence začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET dodnes eviduje tržby zhruba 147 tisíc podnikatelů.

Na počátku března Finanční správa vydala sborník příkladů, kdy musí, či nemusí neziskové organizace vést EET. Venkovské spolky musí i přes svou dobrovolnickou činnost evidovat tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti, jež překročí 175 000 korun ročně. Jde například o prodej stánkového občerstvení při venkovském fotbalovém zápase, který pořádá místní spolek. Může jít rovněž o různé plesy nebo místní zábavy, jejichž cílem není vytvářet zisk.

Reklama

Doporučované