Hlavní obsah

Česko vyhostí tři pracovníky z ruské ambasády v Praze. Stejný krok oznámily USA i další státy EU

Premiér Babiš oznamuje rozhodnutí o ruských diplomatech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda České republiky vyhostí ze země tři ruské diplomaty. Prezident Miloš Zeman po schůzce s šéfem BIS nařídil, aby Bezpečnostní informační služba pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nervový jed Novičok.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že Česko vyhostí tři pracovníky ruské ambasády. Na Ministerstvo zahraničí byl předvolán ruský velvyslanec, který dostane diplomatickou nótu s oznámením, že tito tři lidé a jejich rodinní příslušníci musí opustit území České republiky do konce března.

Vyhoštění ruských diplomatů ze svého území oznámily také další země. Spojené státy vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři osoby. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom). Mezi členskými státy unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si dnes jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata. Nově vyhoštění jednoho ruského diplomata oznámila Makedonie.

Mezi státy, které nikoho nevyhostí, patří například Slovensko. I přesto si ale slovenské ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance.

„Jsme pevnou součástí západního bloku, o tento krok mne požádala osobně britská premiérka Mayová,“ uvedl v pondělí premiér v demisi Andrej Babiš.

O kroku české vlády byl informován i prezident Miloš Zeman. Další kroky vůči Rusku, například ekonomické sankce, Česko neplánuje, řekl premiér.

Zeman chce vědět, jestli se Novičok vyvíjel v Česku

Prezident Miloš Zeman po schůzce s ministryní obrany Karlou Šlechtovou a šéfem BIS Michalem Koudelkou nařídil Bezpečnostní informační službě, aby pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nervový jed Novičok. Ten byl použit k otravě ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dcery. Že by látka mohla pocházet z Česka, ohlásila dříve Moskva. Premiér v demisi Andrej Babiš i ministr zahraničí Martin Stropnický se proti tvrzení důrazně ohradili.

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák na Twitteru uvedl, že vyhoštění pracovníků ruské ambasády je pouze symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. Jeho efekt bude podle něj velmi omezený. „Bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako ‚další důkaz‘ příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž ČR je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení,“ uvedl.

Německo: Moskva nespolupracuje dostatečně

K vyhoštění ruských diplomatů se vyjádřili kromě českých politiků i další státníci.

Podle německého ministra zahraničí Heiko Maase Moskva dostatečně nespolupracuje při vyšetřování otravy ruského exšpiona Sergeje Skripala. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil otravu Sergeje Skripala a jeho dcery za „cynický útok“.

„Myslím, že se jedná o srozumitelné vyjádření naší sounáležitosti k Západu, k němuž patříme. Počet odráží praktické možnosti České republiky,“ okomentoval rozhodnutí v SMS zprávě pro Seznam Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA.

Europoslanec Pavel Telička míní, že by vyhoštěných mělo být více. Konkrétní počet ale neřekl. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jde o agendu současné vlády v demisi, nikoliv vlády, o jejímž vzniku se aktuálně jedná. Nejprve by se podle něj mělo vyšetřovat a pak až vyhošťovat.

Odpovíme stejným krokem, vzkazuje Rusko

V reakci na rozhodnutí Bílého domu vyhostit ze Spojených států šedesátku diplomatů Moskva vzkázala, že odpoví stejným krokem. Podle ruské agentury RIA Novosti lze reakci čekat během několika dnů.

Donald Trump se v souvislosti s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala zároveň rozhodl uzavřít ruský konzulát v Seattlu. Vyhoštění diplomaté mají území Spojených států opustit do sedmi dnů.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov údajně na americkém ministerstvu zahraničí proti vyhoštění ostře protestoval. Oznámila to agentura RIA Novosti. Prohlásil, že reakce Moskvy bude analogická. Vypovězení stejného počtu amerických diplomatů ze zastoupení USA v Moskvě už dříve předpověděli ruští poslanci, reciprocitou se netajilo ani vedení ruské diplomacie.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové budou Spojené státy po vyhoštění Rusů bezpečnější zemí, protože „bude omezena ruská schopnost slídit po Američanech a provádět tajné operace“. „Vyhoštěním Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jejich akce budou mít následky,“ dodala mluvčí.

Cyril Svoboda o vyhošťování diplomatů.Video: Petra Krmelová

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako Novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Reklama

Doporučované