Hlavní obsah

Babiš poté, co žalobce posvětil další vyšetřování Čapího hnízda: Je to politická kauza

Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zůstává důvodně podezřelý z dotačního podvodu, žalobce ve čtvrtek nevyhověl jeho stížnosti proti stíhání.

Článek

Andrej Babiš, který již měsíce vede kabinet v demisi, absolvoval v pátek spolu se svým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem ostrý střet s odboráři kvůli nedostatku zdravotních sester. Další „střet“ ho čekal po schůzce, kdy jej novináři mohli poprvé konfrontovat s rozhodnutím žalobce nechat policii dál vyšetřovat dotační aféru Čapí hnízdo.

Ve čtvrtek, kdy státní zástupce Jaroslav Šaroch stížnosti Babiše, jeho dětí, partnerky, příbuzného a dvou zaměstnanců odmítl, čímž jasně naznačil, že chce případ dostat k soudu, nechtěl Babiš věc komentovat s tím, že se ještě neseznámil se závěry.

O den později zopakoval slova, jimiž dotační aféru komentuje poslední dva roky. Řekl, že jde o politickou kauzu a novináři by si měli najít jiné téma.

„Můj právní zástupce to analyzuje. Já můžu jenom říct, že to žádný podvod nebyl. Je to záležitost, která mě má donutit odejít z politiky,“ řekl Andrej Babiš. A to navzdory tomu, že Evropský úřad pro boj s podvody OLAF už na začátku roku zveřejnil, že dotace pro Čapí hnízdo byla získaná podvodně.

Babišovo vyjádření k této kauze najdete v úvodním videu v čase 22:35.

A ještě jedno téma, kromě zdravotnictví, musel premiér v demisi vysvětlovat. Slova Miloše Zemana, že se loni v Česku vyráběl jed Novičok. Prezident tím mimo jiné rozpoutal další kolo mezinárodní přestřelky nad případem otráveného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Informaci označil Babiš za překvapující: „Novičok je podle mých informací látka, která se skládá asi z deseti látek, já jsem to zaznamenal včera, je to překvapující, protože jedna služba tvrdí něco jiného než druhá.”

Babišovo vyjádření k této kauze najdete v úvodním videu v čase 21:19.

Debata s odbory byla ostrá

Budoucnost zdravotnictví řešil premiér Babiš a ministr Vojtěch se šéfem odborů Josefem Středulou a předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou. Odborářům přislíbili, že vláda v demisi dodrží slib předchozího kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a navýší od příštího roku tarifní platy a mzdy zdravotníků o slíbených deset procent.

Diskuze s odbory byla podle Babiše bouřlivá. „Situace není dobrá, my ten systém máme takový, že v jednotlivých krajích je boj o sestry. A my to samozřejmě chceme změnit,“ řekl Babiš. K tomu je podle něj třeba nová legislativa a součinnost Sněmovny.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že kritický stav platí zejména u středního a nižšího zdravotnického personálu. A právě na tento sektor by se chtěl zaměřit a přidat například příplatek za směnnost. Důležitá je podle něj ale i kontrola toku peněz v resortu.

„Ministerstvo se pod mým vedením snaží ucpat díry. V minulosti resort vykazoval mnoho neefektivit. Plýtvalo se. Mým úkolem jako ministra je podívat se, kam peníze tečou a kudy unikají,“ řekl Vojtěch.

Šéf odborů Josef Středula zdůraznil, že situace s nedostatkem sester je kritická. Poděkoval Babišovi a Vojtěchovi za to, že vydrželi „ostrou diskuzi“ a vyjádřil víru v to, že po debatě budou následovat i konkrétní kroky už v tomto roce.

Za odchod zaměstnanců můžou podle odborů nesnesitelné pracovní podmínky

„Přetěžování, dlouhodobě nesnesitelné pracovní podmínky a odměňování neodpovídající náročnosti a zodpovědnosti práce zdravotních sester a dalších zaměstnanců nemocnic vedou k odchodu těchto zaměstnanců a k tomu, že noví do praxe ani nenastoupí,“ uvedli odboráři před dnešní schůzkou s politiky.

Situace se podle odborů už projevuje na kvalitě a dostupnosti zdravotní péče, veřejně se o ní ví, ale účinné kroky k nápravě prý zatím nepřišly.

Právě proto se dnes zástupci odborů sešli s premiérem v demisi Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví v demisi Adamem Vojtěchem. S politiky ale nejednali jen odboráři, na schůzku dorazili i zástupci téměř všech nemocnic v Česku.

Reklama

Doporučované