Hlavní obsah

Babišovy šance padají, Okamura i Piráti budou hlasovat proti jeho první vládě

Vyjádření Andreje Babiše po jednání s Tomio Okamurou a Piráty.

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš se schází kvůli podpoře pro svůj menšinový kabinet s SPD a Piráty. S TOP 09 bude jako s poslední stranou jednat až v lednu.

Článek

SPD Tomio Okamury nepodpoří Babišovu první menšinovou vládu, řekl šéf hnutí po schůzce s delegací ANO. „Budeme hlasovat proti této vládě,” řekl jasně Okamura.

Šance Andreje Babiše, že by ve Sněmovně s vládou uspěl hned napoprvé, tak klesly na úplné minimum. „Druhé kolo je ale otevřené, úplně otevřené,” dodal Okamura.

Ve stejném duchu se po jednání s Babišem vyjádřili i zástupci Pirátů.

Andrej Babiš po schůzkách s lídry zmíněných stran řekl, že jednání byla konstruktivní, vláda dále bude jednat o podpoře jednotlivých zákonů. Důvěru prý 10. ledna jeho ministři buď dostanou, nebo ne, pak bude záležet na prezidentu Zemanovi, jak bude dál postupovat.

Při tiskové konferenci přišla řeč i na vyšetřování evropského úřadu OLAF ohledně Čapího hnízda. Jeho závěr je prý pouze doporučující.

Tomio Okamura po jednání s Andrejem Babišem o podpoře jeho vládě.

Debata o programu

Okamura prohlásil, že Andrej Babiš a jeho delegace přišli na setkání „s podrobnou znalostí programu SPD”. „Třetina času se točila kolem našeho návrhu na obecné referendum, který jsme už předložili a k němuž se do 30 dnů musí vyjádřit vláda,” uvedl Tomio Okamura.

„Hnutí ANO neřeklo ani ano, ani ne, pro nás je tento bod naprostou prioritou,” řekl Okamura. Šéf SPD tvrdí, že ANO nemá ani problém s novelou zákona, od které si Okamura slibuje postupný zákaz islámu v Česku.

S Babišem probírali i mnoho dalších návrhů: například na zavedení nepovinného osmitýdenního vojenského výcviku, financování neziskových organizací, zavedení minimální výše důchodu, zákaz výplat sociálních dávek „parazitujícím občanům”, tedy konkrétní body, na kterých staví okamurovci svůj program.

„Hnutí ANO například podpořilo náš návrh na zestátnění exekutorů,” uvedl Okamura.

ANO a SPD probíraly i personální otázky. „Pro nás je naprosto nepřijatelná ministryně Šlechtová. Měla by se buď omluvit za výroky, že jsme něco jako fašistická strana, nebo nebýt ve vládě,” řekl Okamura. Problémy má i s dalšími ministry: dopravy Danem Ťokem nebo zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Piráti vládu nepodpoří, nechtějí být ale kverulantskou opozicí

O podpoře vlády jednal Andrej Babiš i s Piráty.

Andrej Babiš se s Piráty podle jejich slov setkal osobně poprvé - doposud s nimi jednal Jaroslav Faltýnek. Předseda Pirátů Ivan Bartoš po schůzce zopakoval, že hledají s hnutím ANO programové shody, vládu ale nepodpoří. A stejně jako zástupci SPD ze sálu neodejdou. Nechtějí být ale „kverulantská, blokační opozice”, v některých bodech, které vláda přednesla v programovém prohlášení, budou s Andrejem Babišem spolupracovat.

Piráti chtějí po vládě podporu u čtyř návrhů zákona, které hodlají předložit. Týkat se budou například větší kontroly ČEZu, problematiky daňových rájů nebo omezení tzv. politických trafik. Na jaře pak chtějí předložit novelu exekučního řádu.

Předchozí schůzky

Hnutí ANO už se setkalo s ODS, lidovci nebo Starosty. Ti jakoukoliv podporu menšinového kabinetu Andreje Babiše vyloučili.

Komunisté jsou ochotni Babišovu vládu tolerovat. Musí o tom prý ale rozhodnout vedení strany 9. ledna. „Diskutovali jsme podrobně problematiku Ministerstva obrany. V prvním pokusu nás nepodpoří, ale nevylučují podporu v druhém pokusu,“ řekl pak Babiš po jednání se sociálními demokraty.

Premiér měl dnes podle původního plánu dokončit první kolo vyjednávání podpory pro svou vládu. Schůzku s TOP 09 ale nakonec Babiš zrušil. S představiteli této strany se prý setká až po Novém roce.

Reklama

Související témata:

Doporučované