Hlavní obsah

Babiš kvůli šéfovi policejní inspekce svolává Bezpečnostní radu státu

Andrej Babiš k odvolání šéfa GIBS.Video: Seznam

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) žádá rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Na webu inspekce to sdělil mluvčí GIBS Ivo Mitáček, informaci potvrdil i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Úmysl odvolat šéfa GIBS potvrdil ve Sněmovně i sám Babiš.

„Mrzí mne, že novináři rozjíždějí souvislost s odvoláním šéfa GIBS a Čapím hnízdem,” řekl Babiš k případu. „Připomínám, že šéf GIBS je produktem Ivana Langera (někdejšího ministra vnitra za ODS, pozn. red.),” dodal Babiš.

„Mám vážné a důvodné pochybnosti o jeho profesní integritě,” řekl na adresu plukovníka Murína premiér. Detaily podle toho, co řekl, nelze zveřejnit, protože dokumenty k případu podléhají určitému stupni utajení.

Babiš chce záležitost vysvětlit na březnovém zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny. Kauzu, o které mluví, vyšetřuje podle jeho slov Vrchní státní zastupitelství v Praze. Babiš kvůli ní svolává i Bezpečnostní radu státu.

Výzva Telezive Seznam s Petrem Gazdíkem mimo jiné o případu šéfa GIBS:

Petr Gazdík živě na Seznamu.Video: Seznam Zprávy

„Jde o velmi vážnou věc, doporučuji vám, připomeňte si, co jste dřív o GIBS psali,” řekl směrem k novinářům premiér v demisi, konkrétní nebyl. Narozdíl od policejního prezidenta, který podléhá ministru vnitra, je šéf policejní inspekce podřízeným premiéra, připomněl Babiš zákon.

Kritika opozice

Piráti, ODS a ČSSD Babišovy kroky kritizují a chtějí od premiéra vysvětlení. Ministerstvo financí nyní provádí kontrolu hospodaření inspekce. GIBS vyšetřuje trestnou činnost policistů, celníků či dozorců.

Murín se podle mluvčího GIBS během února opakovaně sešel s Babišem. „Premiér pozval ředitele na dvě schůzky, na kterých ho vyzval k rezignaci. Důvodem k odstoupení z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů je údajná ztráta důvěry ze strany premiéra,” uvedl Mitáček. Jako vhodné datum odchodu navrhl premiér Murínovi konec února, což by se údajně obešlo bez dalších skandálů, doplnil mluvčí. Předseda KSČM Filip potvrdil médiím, že ho premiér o záměru informoval na jedné ze schůzek k programu nové vlády.

V tiskové zprávě o výzvě k rezignaci Murína oznámil mluvčí GIBS také, aniž to dal do souvislosti, že Ministerstvo financí provádí od pondělí prověrku v sídle inspekce. „Kontrola je všeobecného charakteru a vzhledem ke značnému množství vyžádaných dokumentů a podkladů je pracovníkům poskytováno zázemí pro práci na plánovaných pět týdnů,” uvedl. Prověrka podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce začala na základě oficiálně obdrženého podnětu. „Předmětem kontroly je hospodaření s veřejnými prostředky v letech 2016 a 2017,” sdělil ČTK.

Opozice kritizuje tlak na Murína

Ředitele GIBS jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny. Opoziční ODS a Piráti kritizují Babišův tlak na odchod Murína. Šéf Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že se premiéra zeptá, proč chce odvolat tak vysoce postaveného člověka. Kontrola z Ministerstva financí v GIBS je podle něj šikanózní. Řečnicky se zeptal, zda tento postup „nezapadá do vyšetřování Čapího hnízda”, kde Babiš čelí stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu, a zda nechce předseda vlády v demisi dostat policii do svého područí.

„Trestně stíhaný premiér nutí šéfa inspekce, aby rezignoval,” popsal situaci šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté proto budou podle něj trvat na záměru projednat ve Sněmovně usnesení, které by vládu v demisi zavázalo nečinit některé kroky. Pokud se na tom dolní komora nedohodne, navrhnou občanští demokraté zákon v podobném smyslu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že personální kroky Andreje Babiše a členů jeho kabinetu v něm nevzbuzují důvěru.

Je to kompetence premiéra, říká Faltýnek

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že klub nijak odvolání Murína neřešil, protože je to kompetence premiéra. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) dodala, že s činností GIBS nebyla spokojenost už v minulém funkčním období Sněmovny. Předseda KSČM Filip uvedl, že se výzvě k odchodu Murína nediví. GIBS by se podle něj měla zabývat velkou rivalitou mezi policejními útvary, ale neřeší ji.

Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, jež se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Policie nyní stíhá Babiše, jeho nejbližšího spolupracovníka Faltýnka i členy premiérovy rodiny kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Případ vyšetřuje pražský detektiv Pavel Nevtípil, kterého Babiš opakovaně obvinil z toho, že je veden mafií. Své stíhání označuje premiér v demisi za účelové.

Reklama

Doporučované