Hlavní obsah

Babišova vláda musí podat demisi, Sněmovna ji odmítla

Záznam jednání Sněmovny.

 

Reklama

ONLINE ze Sněmovny. Poslanci jednali o důvěře první vládě Andreje Babiše a také o vydání premiéra a Jaroslava Faltýnka do rukou policie kvůli případu Čapí hnízdo.

Článek

První vláda Andreje Babiše nezískala důvěru Sněmovny. Všechny kluby kromě ANO hlasovaly proti ní.

Kabinet nyní musí neodkladně podat demisi.

Prezident Miloš Zeman slíbil, že i druhý pokus o sestavení vlády svěří vítězi voleb Andreji Babišovi.

Jednání Sněmovny komplikovala žádost policie o vydání premiéra Babiše a poslance Faltýnka k trestnímu stíhání. Premiér Babiš řekl, že chce být Sněmovnou vydán k trestnímu stíhání, ale doprovodil to svým komentářem k práci policie (video níže v tomto článku).

Pusťte si prohlášení jednotlivých stran ve Sněmovně před začátkem jednání:

Tiskové konference poslaneckých klubů.

Jednání ve Sněmovně jsme sledovali online:

16:24 - ODS: Čekáme, že vláda podá demisi

Předseda ODS Petr Fiala: „Vyslovení nedůvěry je logickým výsledkem postupu, který zvolili prezident a vítězné hnutí ANO.“ Fiala čeká, že vláda v demisi se bude chovat jako vláda v demisi a vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby s dalšími kroky počkal i na výsledek prezidentské volby. „Andrej Babiš by se měl probudit ze snu o jednobarevné vládě,“ dodal Fiala.

16:17 - STAN: Ztracený čas v režii dua Zeman-Babiš

Starostové a nezávislí prohlašují, že jednání Sněmovny bylo přehlídkou ztraceného času. „A v režii dvojice Zeman-Babiš,“ říká Petr Gazdík (STAN).

15:55 - Babiš neuspěl, musí to zkusit podruhé

První Babišova vláda neuspěla, Sněmovna ji odmítla. Prezident Miloš Zeman slíbil, že Babišovi svěří i druhý pokus o sestavení kabinetu.

Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

15:28 - Hlasování o Babišově vládě po jménech

Nyní poslanci jeden po druhém vstávají na svých místech a říkají, zda jsou pro, či proti Babišově první vládě. Z předsedů stran jako první hlasoval Tomio Okamura (proti návrhu vyslovit důvěru vládě). Poslanci ANO hlasují pro svou vládu, ostatní potvrzují předpokládané: jsou proti Babišově vládě.

Hlasování má za sebou už i Andrej Babiš.

15:26 - Rozprava skončila, nastane hlasování o důvěře

První bude hlasovat poslanec Roman Kubíček (byl vylosován) a další půjdou podle abecedy.

15:15 - Přestřelka Babiš-Piráti

Debata se zvrtla v přestřelku slov mezi představiteli Pirátů a premiérem Babišem. Babiše zejména nahněvalo zpochybňování způsobu, jakým vznikla firma Agrofert. „Já jsem ho vymyslel, já jsem měl vizi, se mnou stál a padal Agrofert,“ zvýšil hlas u pultíku směrem k poslanci Michálkovi premiér Babiš.

14:55 - Okamura nepodpoří Babiše

Šéf SPD Tomio Okamura potvrzuje, že jeho hnutí nepodpoří jednobarevnou vládu Andreje Babiše. „Byla by to zrada na našich voličích. Od počátku jsme žádáni, abychom podpořili jednobarevnou vládu, která by si rozdělovala miliardy z evropských dotací pro sebe a své přátele, ale nepřišla nabídka, abychom se zabývali naším programem.“

14:42 - Poslanci probírají body vládního programu

Debata ve Sněmovně se vede o bodech vládního programového prohlášení, například o ohlášené snaze změnit zákon o státní službě, o zdravotnictví či dalších oblastech.

14:05 - Klaus ml.: Tři čtvrtiny evropských dotací je zlodějna

Václav Klaus mladší (ODS) je prvním poslancem dnešního pokračování programu, který vystupuje. Také on mluví souběžně o vydání poslanců Babiše a Faltýnka do rukou policie, ačkoliv projednávaný bod se jmenuje „Žádost vlády o vyslovení důvěry”.

„Tři čtvrtiny evropských dotací jsou stejně zlodějna,” prohlásil Klaus ml. s tím, že ho výsledek kauzy Čapí hnízdo až tolik nezajímá. Průtahům kolem jednání o důvěře vládě Klaus nerozumí: „Možná tady někdo čeká na mocenský pakt Drahoš - Babiš,” uvádí na půdu Sněmovny Klaus mladší souvislost s druhým kolem prezidentské volby.

13:48 - ANO doufá, že dnes bude ukončeno jednání o důvěře

Andrej Babiš nepřišel na setkání s novináři. Jaroslav Faltýnek chce prosadit jednání o svém a Babišově jednání příští úterý.

Taťána Malá, zástupkyně hnutí v mandátovém a imunitním výboru, zopakovala průběh jeho posledního jednání. ANO nechce svého předsedu a místopředsedu vydat, při hlasování ve výboru se poslanci za ANO zdrželi. Malé mělo být podle jejích slov kvůli kauze Čapí hnízdo vyhrožováno fyzickou likvidací - přesto bude hlasovat proti vydání.

ANO považuje celou kauzu za politicky motivovanou, jak zopakoval Radek Vondráček, předseda Sněmovny. Jednání o vydání Babiše a Faltýnka by nemělo předcházet jednání o důvěře vládě.

Jaroslav Faltýnek řekl, že od první žádosti od vydání se změnily okolnosti. Nové důkazy zpochybňují tvrzení komisaře Nevtípila. Na jednání imunitního výboru prý také lhal. A to byl podle Faltýnka zásadní zlom v uvažování členů hnutí ANO o vydání jejich předsedy a místopředsedy.

Tisková konference hnutí ANO.

13:22 - Petr Fiala: Babiš nezvládl sestavování vlády

Předseda ODS Fiala zkritizoval Babiše za to, že „manažersky nezvládl” proces tvorby nové vlády. Podle očekávání jeho vládu nepodpoří.

Tisková konference ODS.

13:05 - Piráti chtějí vydávat dnes nebo zítra

Místopředseda strany Jakub Michálek shrnul jednání mandátového a imunitního výboru, jehož je členem, proti nebyli zástupci žádného poslaneckého klubu. O vydání chtějí Piráti jednat na aktuální schůzi Sněmovny, dnes nebo zítra. Nepodpoří a ani nebudou tolerovat žádnou vládu, ve které bude mít hlavní slovo hnutí ANO. Stejně jako ostatní strany hodlají hlasovat proti vyslovení důvěry. Předseda strany Bartoš doufá, že Miloš Zeman opravdu bude chtít po Babišovi 101 podpisů poslanců před druhým pokusem o sestavení vlády.

12:57 - Okamura: Babiš se domluvil s Piráty a lidovci na průtazích, aby mohl déle vládnout

Podporu vládě poslanci SPD nevysloví. O vydání Babiše a Faltýnka hlasovat na aktuální schůzi nechtějí, jde prý o zdržovací taktiku, na které se domluvil Andrej Babiš spolu s Piráty a KDU-ČSL. Kdyby se takováto diskuze otevřela, k hlasování o důvěře vládě by se poslanci nedostali a Babiš by bez důvěry vládl dál, tvrdí předseda SPD Tomio Okamura.

12:40 - Radim Fiala: Podobná kauza jako Čapí hnízdo může příště zasáhnout třeba Kalouska s Michálkem

SPD vyjádřila pochybnosti nad tím, zda kauza Čapí hnízdo není politicky motivovaná. Místopředseda strany Radim Fiala se odvolal na vyjádření bývalého policisty Jiřího Komárka, který v tom smyslu vypovídal před soudem a zřejmě i před mandátovým a imunitním výborem. Dodal, že příště může podobná kauza zasáhnout třeba Jakuba Michálka (Piráti) a Miroslava Kalouska (TOP 09), jeho a Tomio Okamuru (oba SPD), nebo radní či starosty z malých měst.

SPD uvažovala o vyvolání mimořádné schůze Sněmovny k řešení uprchlické krize a nových návrzích Evropské unie. Nakonec se klub rozhodl tento bod prosadit jako mimořádný na zítřejším jednání. Evropská unie chce převzít kompetence při přerozdělování migrantů, podle SPD je to hrubé narušení suverenity České republiky.

12:26 - KSČM chce řešit migrační kvóty, Babiše vydá

KSČM nepodpoří zařazení jednání o vydání premiéra Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání před dnešní jednání o důvěře vládě. Rozhodnutí o vydání nemá podle komunistů vliv na postoj jednotlivých stran k důvěře. Poslanci KSČM budou hlasovat pro vydání obou poslanců, kteří byli obviněni z podvodu kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Vojtěch Filip se na tiskové konferenci vymezil třeba vůči uprchlickým kvótám, uvedl, že by Brusel neměl mít větší pravomoci než národní úřady. Projednání tohoto bodu na nadcházející schůzi Sněmovny považují za důležité. Dodal také, že dva prezidentští kandidáti by měli před volbou jasně vymezit své stanovisko k uprchlické otázce.  Sněmovna by také měla vyřešit otázku zásob lithia.

V nejbližší době by se také mělo znovu hlasovat o vedení výboru pro kontrolu GIBS. Pro komunisty je jeho předsedou stále poslanec Ondráček, ačkoliv jeho první zvolení bylo zpochybněno.

Tisková konference KSČM.

12:15 - Nejdříve prohlášení klubů

Po poledni, ještě před jednáním vlastní Sněmovny, vystoupí představitelé všech klubů zastoupených v dolní komoře Parlamentu. Očekává se, že potvrdí svůj postoj k Babišovu kabinetu: tedy že až na ANO budou všichni hlasovat proti vládě.

Premiér Andrej Babiš o případu Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované