Hlavní obsah

Babišova vláda vysvětlovala personální škrty na ministerstvech

Sledujte tiskovou konferenci ze Strakovy akademie.

 

Reklama

Vláda v čele s novým premiérem Andrejem Babišem (ANO) od pátečního rána projednávala řadu návrhů na změny zákonů, zejména z opozičních stran. A také rozhodla, jak bude zeštíhlovat některá ministerstva.

Článek

Na ministerstvech a Úřadu vlády ubude 14 sekcí, zrušeno bude celkem 23 služebních a 50 pracovních míst. Na návrh ministerstva vnitra dnes úpravy v rámci systemizace schválila vláda, řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Změny jsou účinné k začátku příštího roku, týkají se především Úřadu vlády, který spadá pod premiéra.

Ministerstvo vnitra v materiálu uvádělo, že změny souvisí s reorganizací práce ministerstev a cílem naplnit programové priority Babišovy vlády. Premiér dnes odmítl, že by šlo o čistky. Předpokládá, že další systemizace bude v březnu. "My se chováme jako vláda, která má pracovat," řekl Babiš k připomínkám opozice, že jeho kabinet změny dělá dříve, než požádal Sněmovnu o důvěru.

Jedním z bodů jednání bylo i vyhodnocení plnění tzv. maastrichtských konvergenčních kritérií, která jsou podmínkou přijetí společné měny, a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Andrej Babiš na tiskové konferenci zopakoval, že ČNB i ministerstvo financí nedoporučuje, aby bylo stanoveno konkrétní datum našeho vstupu do eurozóny.

Na programu také bylo devět návrhů novel různých zákonů, které pocházely zejména z opozičních stran. Vláda se k nim postavila odmítavě.

Zamítla například povinné odvody na obranu, které navrhovala opoziční ODS. Podporu nezískalo ani odložení elektronických receptů, o něž rovněž ODS usilovala. Ze stolu smetli ministři také navrhované změny týkající se EET.

Pozitivně se zatím vláda postavila jen k návrhu na změnu počtu členů komisí Sněmovny. S tím přišel předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Babiš na tiskové konferenci oznámil, že pojede na návštěvu Slovenska či Bulharska, už po telefonu hovořil s představiteli Polska.

K vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) se Babiš i přes dotaz nevyjádřil.

Babišovy šance padají, Okamura i Piráti budou hlasovat proti jeho první vládě

Reklama

Související témata:

Doporučované