Hlavní obsah

„Udělejte pokání,” vyzval komunisty Miloš Zeman. Při jednání o vládě si prý nemají dávat přehnané podmínky

Přenos projevu Miloše Zemana na sjezdu KSČM v Nymburku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman promluvil na sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy v Nymburku. Jeho projev jsme sledovali v přímém přenosu.

Článek

Prezident Zeman nejdřív v projevu uvedl, že čeká, jak dopadne jednání o vládě ANO a ČSSD, a dodal, že bude rád, když pozvou ke stolu třetí stranu, jak chtějí komunisté. Nabádal je, aby nepromarnili příležitost mít vliv na vládu a nekladli si při vyjednávání s Babišovým hnutím ANO přemrštěné podmínky.

V projevu se také zabýval historickou rolí komunistů a 70. výročím komunistického převratu. „To, čemu říkáte Vítězný únor, byl prohraný únor. Protože vytvořil monopol moci,” řekl Zeman, který předtím varoval, že určité části jeho projevu se některým přítomným nebudou líbit. Zeman v projevu také připomněl popravené komunistickým režimem a vyzval stranu, ať si sama hluboce analyzuje svou minulost.

„Kdybyste pro takovou analýzu chtěli nějaký provokativní název, mohlo by to být Pokání. Pokání očišťuje. Je to předstupeň k očištění a k normálnímu životu,” řekl Zeman v projevu. „Přál bych si, abych mohl o KSČM říct, že je to strana demokratická, ale podmínkou je tato analýza, ve vašem vlastním zájmu. Nám všem bych chtěl popřát, aby náš svět šel nalevo, ale dá to práci,” řekl závěrem.

První prezident na sjezdu KSČM

Žádný jiný český prezident se ještě nikdy dříve nezúčastnil sjezdu strany, jejíž předchůdkyně v Československu totalitně vládla mezi roky 1948 a 1989.

Komunisté mi zničili život. Prezident tady dnes neměl být, kritizuje Zemana Horáček.Video: Aleš Černý

Sám Miloš Zeman byl členem KSČ, v roce 1968 z ní ale vystoupil. Poté byl mezi roky 1993 až 2001 předsedou ČSSD, i z této strany ale odešel. Nyní je čestným předsedou neparlamentní strany SPO, kterou tvoří jeho příznivci. Prezident Zeman už loni navštívil konferenci jiné tuzemské extremistické partaje - SPD Tomio Okamury.

Tentokrát byl ale jeho proslov očekávanější. Prezident hraje klíčovou roli při procesu sestavování nové vlády. A jednou z pravděpodobných možností je i účast či podpora KSČM na budoucím uspořádání kabinetu, který skládá dohromady Andrej Babiš.

On-line reportáž z celého sjezdu KSČM můžete sledovat zde.

Reklama

Doporučované