Hlavní obsah

Ledecký: Bafuňáři lžou, bojujeme spolu už 17 let. Ester klidně může závodit za jinou zemi

Tisková konference týmu Ester Ledecké k nové nabídce smlouvy od svazu lyžařů.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spor snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké se svazem o reprezentační smlouvu se vyhrocuje. Kvůli tomu, že dvojnásobná olympijská vítězka nepodepsala smlouvu se Svazem lyžařů České republiky, jí hrozí, že přijde o peníze i o možnost reprezentovat.

Článek

Ledecká, kterou zastupuje agentura Sport Invest, minulý čtvrtek odletěla na tréninkový kemp do Chile, kde měla v plánu i účast na několika závodech. V cestě jí má ale stát Svaz lyžařů ČR, který vyhrožuje blokací přihlášek na zmíněné závody. Důvodem blokace má být reprezentační smlouva, kterou třiadvacetiletá obojživelnice stále nepodepsala. Obě strany se nemohou dohodnout na několika bodech smlouvy.

Svaz popřel, že by Ledecké dával ultimáta a stavěl ji do situace, kdy by jí zakazoval závodění. Jako vstřícný krok na úterním výboru navýšil reprezentační smlouvu o 800 tisíc korun. V tiskovém prohlášení výkonný výbor SLČR uvedl, že se „na včerejším zasedání rozhodl v reakci na nepravdivé obvinění zveřejnit podmínky reprezentační smlouvy, které již dříve nabídl Ester Ledecké, aby předešel dalším spekulacím”.

„Žádnou oficiální nabídku jsme zatím od svazu nedostali,” řekl ve středu jednatel Sport Investu David Trávníček, který Ester Ledeckou zastupuje. Za hlavní problém sporu ale nevidí výši peněz. „Jde o velikost reklamních ploch na sportovním vybavení Ester. Jde také o to, aby se nemusela podvolovat svazu. Tedy mohla rozhodovat sama o tom, koho si vybere za sponzora,” vysvětlil.

Otec Ester byl v kritice svazu ještě tvrdší. „Takhle se svazem bojujeme 17 let, nikam se to za tu dobu nevyvinulo. Svaz závodníky potřebuje, ale závodníci nepotřebují svaz,” uvedl Janek Ledecký. Ester podle něj bude závodit dál bez ohledu na to, jestli se podaří se svazem domluvit, nebo ne. „Ideální by bylo, kdyby Ester závodila mimo svaz,” dodal s tím, že si dokáže i představit, že by Ester závodila za jinou zemi. „Jestli si tady někdo z těch fukcionářů myslí, že toho Ester nechá, protože se jim to nelíbí, tak se teda mýlí,” pohrozil.

Svaz na spory s týmem Ledecké, které se na veřejnost dostaly díky pondělnímu prohlášení rozeslanému médiím, reagoval v úterý večer. „Není to běžné v průběhu vyjednávání o smlouvě, ale byli jsme k tomu donuceni zavádějícími vyjádřeními ze strany agentury Sport Invest,“ okomentoval situaci prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka: „Ester je výjimečná závodnice, proto jí nabízíme výjimečné podmínky. Ty jsou bezprecedentně nadstandardní, nikdy v historii Svazu lyžařů ČR neměl žádný závodník takovou finanční podporu.“

Podle SLČR by na základě reprezentační smlouvy měla Ledecká od svazu na příští sezonu získat 3 773 067 korun. Dalších 1 850 000 korun pak dostane od Armádního sportovního centra Dukla a Českého olympijského výboru. Celkově si tak má přijít na 5 623 067 korun.

SLČR dále uvádí, že Ester Ledecké poskytne k vlastnímu využití velkou většinu marketingové plochy závodního oblečení. Z úseku alpských disciplín bude moci využít 300 centimetrů čtverečních a z úseku snowboardingu 400 centimetrů čtverečních. „Tento prostor v rámci marketingové hodnoty Ester Ledecké představuje jen na sjezdovém oblečení dalších zhruba 20 milionů korun,“ řekl předseda úseku alpských disciplín SLČR Ladislav Forejtek.

Sport Invest včera na tiskové prohlášení SLČR bleskově reagoval: „Zástupci Svazu lyžařů České republiky lžou a záměrně překrucují fakta. Trváme na našem prohlášení, že se Svaz lyžařů k Ester choval ultimativně. Jsme připravení dokázat, že Ester Ledecké bylo vyhrožováno zastavením financování její přípravy spojené s nepřihlašováním na závody, pokud nepodepíše reprezentační smlouvu do 31. srpna 2018. Zároveň máme po výstupech zástupců Svazu lyžařů v médiích pocit, že se zásadně rozcházíme ve vnímání základního problému ohledně reprezentační smlouvy Ester Ledecké. Během středy se k celé situaci vyjádříme více.“

Reklama

Související témata:

Doporučované