Hlavní obsah

Záznam: Cvičení vojáků NATO včetně Čechů poblíž ruských hranic

Záznam: Cvičení překonávání přírodních překážek.Video: Redakce seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cílem pobaltského cvičení je zlepšit součinnost aliančních jednotek předsunuté přítomnosti NATO (Enhanced Forward Presence – EFP).

Článek

Pobaltského cvičení s názvem Saber Strike se účastní na 18 000 tisíc vojáků z 19 zemí. Ve středu byl na programu jeden z klíčových bodů celého cvičení – překonávání přírodních překážek. To vojáci cvičili ve výcvikovém prostoru nedaleko litevského města Kaunas, které leží na soutoku dvou řek.

Dění na cvičišti jste mohli na Seznamu sledovat v přímém přenosu. Pobaltská vojenská mise budila v uplynulých týdnech značnou politickou pozornost. KSČM účast české armády v předsunuté alianční přítomnosti vadila. Vyslovila se proti rozšíření českého vojenského působení v zahraničních misích, na rozdíl od ANO a dalších parlamentních stran. „Česká republika je členem NATO a tak se musíme chovat bez ohledu na jakákoli vyjádření politických stran,“ poznamenala k pobaltské misi ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Litevský ministr zahraničí o české kritice aktivit vojenských jednotek NATO:

Video: Jiří Hošek

Kritika ze strany českých komunistů je podle zahraničních politiků neopodstatněná. „Nevím, jestli čeští komunisté předstírají, že nechápeme, co se kolem nás děje, nebo je z jejich strany pohodlnější, že to prostě sami nechápou. Aktivity Severoatlantické aliance v Pobaltí, to není agrese, konfrontace nebo eskalace. Děláme úplné minimum ve srovnání s obřími (ruskými) demonstracemi síly kolem nás,“ řekl v rozhovoru pro Seznam litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.

NATO rozhodlo na své východní křídlo vyslat jednotky v loňském roce kvůli obavě východních členů z postupu Ruska. Akce spočívá v přítomnosti mechanizovaných praporů v Pobaltí a Polsku v počtu asi 1200 vojáků v každé zemi.

Reklama

Doporučované