Hlavní obsah

Proti Babišově vládě se demonstruje jen pár desítek metrů od Sněmovny

Záznam: Demonstrace proti vládě s podporou komunistů v centru Prahy.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sledujeme: Protest organizovaný skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů.

Článek

Proti vládě s komunisty demonstrují na pražském Malostranském náměstí desítky lidí. K protestu se sešly nedaleko Poslanecké sněmovny, kde poslanci jednají o vyslovení důvěry druhému kabinetu Andreje Babiše (ANO). Na náměstí plánují zůstat i přes občasný déšť do skončení dnešního jednání Sněmovny.

Řečníci, kteří na demonstraci vystupují, se vyslovují nejen proti vládní spolupráci s komunistickou stranou, ale i proti předsedovi vlády Babišovi nebo prezidentovi Miloši Zemanovi. Vadí jim, že poprvé od roku 1989 má vzniknout vláda založená na podpoře komunistů. Poukazují na minulost komunistické strany, od které se podle nich KSČM dostatečně nedistancovala. Připomínají také například, že je Babiš evidován ve svazcích StB.

Lidé si s sebou přinesli české vlajky a transparenty. Na náměstí rozmístili také fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Skandují například „Nechceme komouše", hesla vyzývající Babiše k odstoupení nebo vyzývají jednotlivé poslance, aby pro důvěru vládě nehlasovali. Na demonstraci vystupuje například písničkář Ziggy Horváth. Akci pod názvem Neztrácíme naději! pořádá aktivistická skupina AUVA.

Poslanci dnes rozhodují, zda menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vysloví důvěru. Podle očekávání by se tak mělo stát díky hlasům KSČM.

Reklama

Doporučované