Hlavní obsah

Přímý přenos: Tanky vytahují z Vltavy trosky zřícené lávky

Tanky vytahují trosky Trojské lávky.

 

Reklama

V pražské Troji pokračuje demontáž zřícené lávky. Dnes budou poprvé vytaženy betonové kusy z Vltavy pomocí tanků a potápěčů.

Článek

Hasiči začnou vytahovat z Vltavy trosky zřícené lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Na místě budou využity vyprošťovací tanky hasičů. Lávka se zřítila 2. prosince odpoledne, zraněni byli čtyři lidé. Příčiny vyšetřuje policie a zbytky lávky ještě budou nadále zkoumat odborníci.

Tanky přijedou do Prahy dopoledne na speciálních podvalnících. Jeden bude přivezen ze Zbirohu a druhý z Hlučína.

„Z Jihlavy pak dorazí dva tahače Tatra 815 s naloženými řetězy, které se používají pro úvaz a tažení těžkých břemen,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. „Tanky byly v minulosti použity například při vyproštění české lodi v Drážďanech,“ dodala Zaoralová.

Tanky vytahují z Vltavy trosky zřícené lávky.

Z Hlučína dorazí také potápěči s potřebnou technikou pro práci na a pod vodou. Do akce se zapojí čtyři roty z Hlučína, Zbirohu a Jihlavy.

Najatá stavební firma začala minulý týden na Císařském ostrově kusy spadlé lávky postupně rozebírat a odvážet na parkoviště u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci.

Praha plánuje po odstranění trosek zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku. Institut plánování a rozvoje zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky.

Tanky vytahují z Vltavy trosky zřícené lávky.

Reklama

Doporučované