Hlavní obsah

Záchranná akce. Boeing se pokouší vrátit svou vesmírnou loď na Zemi

Záznam z řídícího střediska a z Mysu Canaveral: Boeing startoval k Mezinárodní vesmírné stanici. To ještě šlo všechno dobře.Video: NASA, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Výrobce letadel poslal první raketu do vesmíru, připravuje ji pro lety pro americkou vesmírnou agenturu NASA. Krátce po startu se loď ocitla v problémech a předčasně se vrací na Zemi.

Článek

Mělo to být v záplavě špatných zpráv o odstavených letounech 737 MAX světlo na konci tunelu. Přesněji ve vesmíru. Americký výrobce letadel, společnost Boeing, v pátek poprvé otestoval vlastní raketu na cestě mezi planetou Země a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

Jenže krátce po startu začaly raketu pronásledovat technické potíže.

Nejde o život, „jen“ o miliardy. Loď Starliner totiž letí bez posádky, ale pro Boeing má být šancí nabídnout vesmírné agentuře NASA pravidelné komerční lety astronautů na lince Země-vesmír.

Start lodi Boeing CST-100 Starliner – přesně podle plánu ve 12:36 středoevropského času (6:36 místního) – proběhl hladce. „Všechny systémy pracují bezchybně,“ ozvalo se z řídicího střediska zhruba dvě minuty poté, co se raketa odlepila od Země.

Jenže zhruba půl hodiny po startu společnost Boeing informovala o pozdržení zážehu motorů, který měl loď dostat na stanovenou oběžnou dráhu. Po několika desítkách minut, během nichž se technici pokoušeli o zázrak, vydal Boeing prohlášení, že se loď vrátí předčasně na Zemi.

Příliš málo paliva

Systémy plavidla po startu vyhodnotily, že motory začaly pracovat, což se ale ve skutečnosti nestalo. Letové středisko provedlo dodatečný zážeh k úpravě dráhy, řízení lodi bylo ještě pod kontrolou. Při dodatečném zážehu se ale spotřebovalo více paliva, než kolik se předpokládalo. „To vylučuje spojení s ISS,“ uvedl šéf NASA Jim Bridenstine a jeho slova později potvrdil Boeing.

Přišla změna plánu – namísto cesty k ISS se v neděli pokusí loď přistát v Novém Mexiku.

O tom, že spojení s ISS bude zrušeno, ještě před Bridenstineovým oznámením spekulovala na webu odborná komunita. Ta také poznamenala, že prioritou je nyní záchrana lodi. Astronom Scott Manley na Twitteru napsal, že Boeing se bude snažit dokázat, že v krizové situaci dokáže loď bezpečně vrátit na Zemi.

Starliner nesla na oběžnou dráhu raketa Atlas V. Startuje se z Mysu Canaveral na Floridě.

Boeing už získal od NASA kontrakt na přepravu amerických astronautů, ale stejně je na tom i společnost SpaceX, která připravuje loď Dragon. Je o poznání dál než Boeing, protože do vesmíru už premiérově a úspěšně letěla v březnu, tehdy také bez posádky.

Boeing není sám, kdo má potíže s letouny:

Pro NASA jsou oba programy důležité, protože zatím se musí spoléhat na kontrakt s ruským Sojuzem, což jsou v současnosti jediné dopravní prostředky schopné bezpečně dopravit posádku na ISS.

Reklama

Doporučované