Hlavní obsah

Chápu Jakla, že chce zastavit masovou migraci, řekl na Sněžce Klaus

Živě jsme na Seznamu sledovali pouť na nejvyšší českou horu.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Sněžku dnes jako každý rok stoupal bývalý prezident Václav Klaus. Účastnil se tradiční mše, která je součástí Svatovavřinecké pouti. Seznam.cz vysílal Klausův výstup v přímém přenosu. Exprezident na vrcholu hory vyjádřil podporu svému někdejšímu blízkému spolupracovníkovi Ladislavu Jaklovi, jenž v Praze kandiduje za okamurovce.

Článek

Někdejší šéf politického odboru kanceláře prezidenta Ladislav Jakl kandiduje v Praze za SPD. Na dotaz Seznamu řekl dnes na Sněžce Václav Klaus, že Jakla chápe a má jeho sympatie. „Chce zvednout tu vlajku proti masové migraci,” řekl Klaus.

Na vrcholu Sněžky se dnes v poledne uskutečnila tradiční mše, která je součástí Svatovavřinecké pouti. Každoročně na ni míří stovky poutníků z České republiky i z Polska. Například v Peci měli poutníci sraz v 8:30 na parkovišti u kapličky, kde je přivítal Krakonoš.

Poutníci se kolem 11:00 většinou potkají u Slezského domu s poutníky z Polska, mši na vrcholu sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál. „Mezi poutníky byl i bývalý prezident Václav Klaus, který je tradičním účastníkem výstupu,” uvedl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Pouť na Sněžku se koná každoročně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i Krkonoš. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Mše svatá pod širým nebem se konala právě u kaple sv. Vavřince.

Reklama

Související témata:

Doporučované