Hlavní obsah

Záznam: Raketa Falcon 9 odstartovala do vesmíru

Start rakety Falcon 9.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před polednem odstartovala z Mysu Canaveral raketa Falcon 9. Míří k Mezinárodní vesmírné stanici, kam má dopravit například technologie potřebné pro výzkum umělé inteligence nebo rostlin.

Článek

Do vesmíru odstartovala další raketa společnosti SpaceX Falcon 9 s modulem Dragon. Jedná se o patnáctou komerční misi svého druhu. Raketa odstartovala z komplexu Cape Canaveral na Floridě.

Dragon se od Falconu 9 odpojil asi devět a půl minuty po startu. K vesmírné stanici se připojí v pondělí. Do stanice má dopravit například technologie potřebné pro výzkum umělé inteligence nebo rostlin.

Dragon je komerční kosmická loď vyvinutá soukromou společností SpaceX s podporou amerického Úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). První zkušební let lodi Dragon proběhl 8. prosince 2010. Bylo to poprvé, co se kosmická loď vyvinutá soukromou společností úspěšně dostala na oběžnou dráhu a poté se vrátila zpět na Zemi. Od října 2012 vypravila společnost SpaceX patnáct bezpilotních zásobovacích letů k Mezinárodní vesmírné stanici. Čtrnáct z nich bylo úspěšných.

28. června 2015 vzlétla raketa Falcon 9 s kosmickou lodí DragonX, která měla kromě zásob pro posádku, vybavení stanice a řady vědeckých experimentů doručit do vesmírné stanice nové dokovací zařízení a oblek pro výstupy do vesmíru. Po 139 sekund po startu došlo výbuchu rakety.

Raketa Falcon 9, která v pátek odstartovala z Floridy, je typu Block 5. Už poslední dva lety zařídil právě tento typ rakety. Mluvčí vesmírného programu Dragon Jessica Jensenová ve čtvrtek avizovala, že se společnost už nebude vracet k předchozímu modelu Block 4. 

Hlavní výhodou modelu Block 5 má být možnost jeho opakovaného použití. Na rozdíl od typu Block 4 se nový model může vrátit do vesmíru už po dvou měsících. 

Reklama

Doporučované