Hlavní obsah

„Hořel celý hotel, byla panika. Báli jsme se, že lidé skočí z oken,” líčí hasiči požár v Praze

Proč vypukl požár hotelu v Praze, při němž zemřeli 4 lidé?

 

Reklama

Sledujte tiskovou konferenci pražských hasičů k tragickému požáru v centru Prahy.

Článek

„Nahlásili nám požár klimatizace. Hned jsme ale viděli, že je to mnohem větší,” popisovali pražští hasiči víkendový zásah v hořícím hotelu v centru Prahy. „Hořel celý hotel. To jsem viděl poprvé v životě,” líčil jeden z hasičů tragédii, kdy zemřeli 4 mladí lidé.

„Byla tam obrovská panika,” popisuje další. „Báli jsme se, že ti lidé skočí z oken.”

Čtvrtou obětí, kterou si vyžádal sobotní požár hotelu v centru Prahy, byla dvacetiletá Jihokorejka. ČTK to v úterý sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Totožnost dalších tří zemřelých policisté potvrdili už dříve, všichni byli cizinci. Jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy později podlehly zraněním v nemocnici, šlo o dvacetiletou Němku a stejně starou Jihokorejku.

Záchranáři ošetřili po požáru 34 lidí, které hasiči vyvedli z hořící budovy. Dva lidi našli záchranáři bez známek života a další čtyři museli oživovat. V nemocnicích skončilo osm lidí, z toho dva v nich dál zůstávají.

Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli pacienti s popáleninami, ale převažovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře. Udušení kouřem bylo i příčinou smrti dvou mladých cizinek, které po požáru zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Oheň se v hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici šířil do vyšších pater po dřevěném obložení kolem schodiště. Co bylo jeho příčinou, vyšetřovatelé dál zjišťují. První informace hovořila o závadě na klimatizaci, ve hře jsou ale všechny možnosti. Způsobenou škodu hasiči odhadli na více než 20 milionů korun.

Policie začala požár prověřovat pro podezření z trestného činu, nikdo ale zatím nebyl obviněn. Kriminalisté v dalších dnech potvrdí, nebo vyvrátí, zda byl trestný čin skutečně spáchán.

Reklama

Související témata:

Doporučované