Hlavní obsah

Přijmu všechny nominanty na ministry, kromě Pocheho s nimi nebude problém, říká prezident

Živě jsme sledovali tiskovou konferenci prezidenta, kterou uzavřel svou třídenní návštěvu Ústeckého kraje.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za poslední tři dny probral Miloš Zeman byznys s chudobou, problematiku vyloučených lokalit a nezaměstnaných, kteří by podle něj v pohodě našli práci. Věnoval se i sestavování nové vlády, hovořil o inkluzi, Pochem, imigrantech i Bakalovi. Na tiskové konferenci v Jezeří se loučil s Ústeckým krajem. Na Seznamu jsme ji vysílali v přímém přenosu.

Článek

„Tento kraj v minulosti sloužil jako zásobárna republiky a je tím postižen dodnes. Proto by se měla vláda zavázat k podpoře Ústeckého kraje, aby splatila svůj dluh, protože si to tento kraj zaslouží,” řekl prezident na zámku Jezeří.

Prezident se věnoval i chystanému jezeru. „Pod námi má vzniknout jedno z největších jezer v České republice, má mít pět tisíc hektarů. Což je podnět cestovnímu ruchu, ale také zásobárna vody, která může mít v boji se současným suchem velký význam,” dodal Zeman.

Prezident hovořil také o politice. „Seznam ministrů má předložit premiér. Pana Pocheho přijmu jako nominanta na ministra. Přijmu i další. A s výjimkou pana Pocheho nepředpokládám, že budou jakékoliv problémy,” řekl Zeman.

„Výsledky svého setkání s panem Pochem vám sdělím za týden,” řekl prezident.

Před několika hodinami, na diskusi s obyvateli Bíliny se prezident Miloš Zeman věnoval opět tématu umělé nezaměstnanosti. „Znáte můj názor. Situace, kdy je v celém Ústeckém kraji velmi nízká nezaměstnanost, mohou všichni sehnat práci. Pro ty, kdo se chtějí povalovat a brát sociální dávky je jediná možnost řešení. Sebrat jim sociální dávky. Když se zdravý chlap povaluje na gauči, je v této zemi něco v nepořádku,” řekl a dočkal se aplausu.

Došlo ale i na politiku, to když se jeden z besedujících zeptal, proč trvá sestavování vlády tak dlouho, a zda to není výsměch občanům. „Babiše jsem zatím jmenoval jen dvakrát a výsměch občanům to není. Podívejte se do okolních zemí, jak dlouho se tam sestavuje vláda. Nyní je vláda s důvěrou na spadnutí. A modleme se, aby se kvůli panu Pochemu tento projekt nezhroutil. To by byl výsměch občanům,” odtušil Zeman.

Na prezidenta mířila otázka, proč chce brát dávky chudým a nechává na pokoji velkozločince. „Nemyslím si, že lidé tohoto typu jsou chudáci, podle mě nechtějí pracovat. Celou dobu usiluji o to, aby byli potření velcí zloději. Málo se mi to daří, to je pravda. Povedlo se mi prosadit zákon o prokázání získání majetku. Tedy: řekni mi, jak je možné, že máš určitý plat a najednou máš vilu a auto a nehraje to. Velmi často mluvím o Bakalovi. U soudu byli osvobozeni ti, kdo umožnili levně prodat majetky Bakalovi. Pokud by se ukázalo, že měli nějaké provize, pak by jim měl být majetek konfiskován,” uzavřel Zeman.

Nyní se v Jezeří loučí na tiskové konferenci s Ústeckým krajem. Na Seznamu ji vysíláme v přímém přenosu.

Reklama

Doporučované