Hlavní obsah

Záznam: Hyundai slaví v Česku 10 let a představil nový model

Deset let v Česku. v nošovicích oslavovali.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V přímém přenosu z Nošovic vysílal Seznam.cz předváděčku nového vozu Hyundai. Auta tady firma vyrábí přesně deset let. Jak automobilka za uplynulou dekádu ovlivnila život v obci?

Článek

Když se na podzim roku 2006 začala v těsné blízkosti Nošovic na Frýdecko-Místecku budovat automobilka Hyundai, Miroslav Kačmarčík se zrovna nově stal starostou zhruba tisícové obce. Dodnes si pamatuje bouřlivé emoce, jež výstavba závodu v Nošovicích, do té doby známých hlavně výrobou kysaného zelí a piva, vyvolávala. Dnes je přesvědčen, že „nervy“ a starosti spojené s proměnou v centrum automobilového průmyslu měly smysl.

V obci se podle něj žije lépe a mohla si dovolit investice, na něž by bez vzniku závodu peníze neměla.

Podívejte se: Hyundai na testovacím okruhu v Nošovicích:

Živě jste na Seznamu sledovali představení nového vozu z nošovické automobilky Hyundai – modelu i30 Fastback N.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

Lidé si postupně zvykli, že mají doslova za humny obrovskou továrnu, a hlasité protesty jsou minulostí, i když vnitřní křivdy v některých přetrvávají. Nošovice dnes naopak těží z toho, že po příchodu automobilky obec zvedla koeficient daně z nemovitosti na trojnásobek. „To nám do naší pokladny přineslo dost peněz na to, abychom to mohli začít lidem nějakým způsobem vracet,“ uvedl starosta. Obyvatelům navýšení obec kompenzovala zrušením poplatku za komunální odpady.

Jeden z největších projektů ovlivněný ziskem z automobilky právě vzniká. Obec zakoupila restauraci, kterou za zhruba 58 milionů korun bez DPH přestavuje na stylovou restauraci se zázemím pro pořádání kulturních akcí a možností ubytování pro více než 20 hostů.

„Restaurace se momentálně rekonstruuje, pak budeme prostřednictvím pronájmu hledat provozovatele. Restaurace by měla být dokončena v květnu 2020,“ uvedl Kačmarčík. Podobné zázemí podle něj v obci dosud chybělo.

„Je tam obrovský sál skoro pro 200 lidí a každá obec takové prostory potřebuje na schůze, kulturní programy či plesy. Restaurace fungovala, ale byla v takovém zuboženém stavu,“ řekl starosta. Obec po koupi restauraci pronajala a pracovala na přípravách její proměny. Předpokládá, že by ji v budoucnu mohla využívat jak automobilka, tak pivovar. Podle něj díky těmto podnikům do Nošovic přijíždějí vrcholoví manažeři a obec také pro ně bude mít odpovídající zázemí. Opravu hradí plně z obecních peněz, které si naspořila.

Kromě přestavby restaurace obec pracuje na dalším velkém projektu – přebudování někdejší ubytovny na komunitní dům pro seniory, jehož součástí budou byty pro starší lidi. Příští rok by mohla vybírat zhotovitele přestavby.

Podle Kačmarčíka výstavba automobilky nezhoršila bezpečnost v obci, kriminalita se drží na podobné úrovni. Nesnížil se ani zájem o novou výstavbu, v posledních letech po ústupu hospodářské krize v obci naopak přibývají nové domy. Někteří obyvatelé v automobilce získali práci.

„Zlí jazykové tvrdili, že do deseti let tady automobilka nebude. Automobilka při 10. výročí produkuje spoustu aut, která jsou na trhu žádaná. Nás těší, že se nakonec ten projekt podařil. Myslím si, že to stálo za ty nervy, protože mnohé bychom tady neměli a mnohé bychom ani nemohli realizovat,“ uvedl Kačmarčík.

Jediné, co ho mrzí, je chybějící vjezd do průmyslové zóny z rychlostní komunikace. Doprava v okolí obce je tak zhuštěná a napojení, které by podle něj měl vybudovat stát, by výrazně pomohlo nejen Nošovicím, ale i dalším obcím v okolí.

Reklama

Doporučované