Hlavní obsah

Imunitní výbor doporučil vydání Babiše a Faltýnka

Imunitní a mandátový výbor o případu Čapí hnízdo.

 

Reklama

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes od ranních hodin jednal o tom, zda doporučí plénu vydání premiéra Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Nakonec doporučil vydání.

Článek

Premiér Andrej Babiš před výbor předstoupil krátce po 8. hodině ráno a vypovídal zhruba půl hodiny. Poté před novináři zopakoval, že kauzu považuje za politickou kampaň s cílem zabránit mu působení v politice. Zástupci mandátového a imutnitního výboru nakonec vydání Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka k vydání Sněmovně doporučili. 11 členů rozhodnutí podpořilo, osm členů se hlasování zdrželo, řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Zdrželi se členové hnutí ANO, jelikož kauzu považují za zpolitizovanou, i když podle slov poslankyně Taťány Malé respektují přání předsedy Babiše a místopředsedy Faltýnka, aby byli vydáni. Při hlasování ve Sněmovně se zřejmě zástupci hnutí ANO zdrží.

Poslechněte si prohlášení Andreje Babiše:

Premiér Andrej Babiš o případu Čapí hnízdo.

Po Babišovi pak přišel na řadu Jaroslav Faltýnek. I on považuje kauzu za zpolitizovanou s tím, že měla negativně ovlivnit výsledek loňských podzimních voleb.

Oba politici už před zahájením výboru avizovali, že budou žádat o to, aby byli zbaveni poslanecké imunity. Tedy aby výbor dal toto doporučení Poslanecké sněmovně.

Policie podezírá politiky z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun. Podle vyšetřovatelů podvodem vylákali z EU dotaci pro Čapí hnízdo. Firma vystupovala jako nezávislá na Babišově obří společnosti Agrofert a získala tak dotaci určenou pro malé a střední podniky.

Reklama

Doporučované