Hlavní obsah

Skandální průběh inaugurace. Pusťte si záznam celého ceremoniálu z Pražského hradu

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Živě jsme vysílali z Vladislavského sálu, Hradčanského náměstí a ze III. nádvoří Pražského hradu.

Článek

Prezident Miloš Zeman složil prezidentský slib a ujal se úřadu hlavy státu ve druhém funkčním období.

Prvním projevem po složení slibu donutil několik politiků, aby na protest opustili Vladislavský sál, například Miroslavu Němcovou (ODS), Dominika Feriho (TOP 09) nebo Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Zeman v projevu v pasáži věnované hrozbám pro Českou republiku jmenoval neonacisty, Zdeňka Bakalu a některé novináře.

Televize Seznam vysílala z inaugurace přímý přenos, Seznam Zprávy vám v tomto článku nabízely online reportáž.

Inaugurace on-line:

15:35 - Zeman opouští katedrálu

Za zvuků fanfár z Libuše prezident Miloš Zeman opouští katedrálu, na nádvoří na něj čeká limuzína, takže nemusí procházet kolem kordonu jeho odpůrců a příznivců, kteří se shromáždili za připravenými bariérami.

15:28 - Modlitba za prezidenta

Kardinál Duka se modlí za prezidenta Zemana. „Ať k vám Hospodin obrátí svou dobrotivou tvář,” končí Duka a přidává Otčenáš. Růže k ostatkům světce za prezidenta a jeho ženu položila dcera Kateřina.

15:25 - Duka vítá Zemana

Kardinál Dominik Duka přivítal prezidenta, jeho ženu a dceru na nejposvátnějším místě České republiky, v kapli sv. Václava. „Vážený pane prezidente, ujal jste se úřadu hlavy státu podruhé, a to v nelehké době zejména kvůli situaci v zahraničí,” prohlásil Duka. Připomněl sté výročí založení československého státu a 25. výročí vzniku České republiky. Duka zavzpomínal na Zemanovu roli v listopadu 1989.

15:20 - Znějí zvony

V katedrále se rozezněly zvony, čeká se příchod prezidenta k ostatkům sv. Václava. Na III. nádvoří jsou Zemanovi příznivci, ale také skupinka odpůrců s plakátky „Podržet estébáky” a dalšími nápisy. Miloš Zeman doprovázen svou ženou vstoupil do chrámu.

15:00 - Do sv. Víta k ostatkům sv. Václava

Dalším bodem programu inaugurace je prezidentova poklona ostatkům sv. Václava. Miloš Zeman přejde z Vladislavského sálu přes III. nádvoří do chrámu sv. Víta.

14:51 - Předseda Sněmovny žádá o svornost

Předseda Sněmovny mluví po prezidentu Zemanovi: „Ať je každý v České republice slyšen, ale prosím vás zároveň o respekt, svornost,“ řekl Radek Vondráček (ANO). Prezidentu Zemanovi popřál na závěr vše dobré pro výkon funkce prezidenta.

14:43 - Němcová pro Seznam: Prezident porušuje své sliby

„Nechtěla jsem dál poslouchat, protože prezident okamžitě po složení slibu ho začal porušovat. Byla to křivá přísaha. Útočí na média, útočí na některé lidi, ale sám se obklopuje těmi, kterým patří stejná kritika,” řekla Němcová pro Seznam v živém rozhovoru z Hradčanského náměstí.

14:38 - Hodnocení novinářů

Týden po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka věnuje čerstvě inaugurovaný prezident Miloš Zeman více než pět minut svého prezidentského projevu tvrdé kritice některých novinářů.

14:37 - Protest při projevu

Miroslava Němcová, Dominik Feri a další opouštějí demonstrativně Vladislavský sál.

14:23 - Hrozby podle prezidenta: neonacismus, mafie, Bakala

Miloš Zeman vyjmenovává ve svém projevu hrozby, které číhají na Českou republiku v příštích letech. „Patří sem neonacistické bojůvky,” uvedl. Prezident jmenoval Dělnickou stranu sociální spravedlosti a upozorňuje na spojování českých a slovenských neonacistů.

Druhým problémem, na který upozorňoval Zeman už před pěti lety, je ekonomická kriminalita, ekonomické mafie. „Problém zeslábl, nikoliv však vymizel,” řekl prezident. Jmenuje Zdeňka Bakalu, někdejšího spolumajitele ostravských dolů, jehož Zeman považuje za jednoho z největších ekonomických zločinců současnosti.

Dokud nebude případ OKD vyšetřen, nemůžeme říct, že jsme se vypořádali s ekonomickými mafiemi, uvedl prezident. Miloš Zeman v části projevu, jež byla věnována hrozbám, jmenoval i novináře. „Odlišme ty, kteří hledají pravdu, od těch, co hledají senzaci.”

14:21 - Ekonomická diplomacie prezidenta

Zeman připomíná své zahraniční cesty. „Doprovázelo mne 18 podnikatelských misí, více než 800 podnikatelů. Tyto cesty mají význam, zejména v zemích, kde panuje prezidentský režim,” říká Zeman a slibuje, že v tomto úsilí bude pokračovat i v dalším období.

14:13 - Projev prezidenta Miloše Zemana

Svůj projev začal oslovením své paní. „Moje milá ženo Ivanko...” uvedl prezident vystoupení a pak se pustil do zhodnocení předchozích pěti let v úřadu. Jako vždy mluví spatra, projev nečte.

Za hlavní téma předchozích pěti let Zeman označil setkávání se s občany. „Jsem rád, že účast byla hojná a diskuse velmi, velmi zajímavá,” řekl prezident. „Každý rok vyznamenávám 28. října čtyři desítky osobností ze všech oblastí. Chtěl bych připomenout z těch, které jsem vyznamenal, zejména Güntera Verheugena, který se zasloužil o náš vstup do EU,” prohlásil Miloš Zeman. „Nicméně chci říct, že v České republice žijí stovky lidí, kteří si zaslouží vyznamenání také. Proto jsem tak rád, že se s těmito lidmi mohu setkávat při svých cestách.”

14:11 - Hraje česká hymna, zní salvy z Petřína

Za zvuků hymny se z Petřína ozývají dělostřelecké salvy.

14:10 - Prezident nepoložil ruku na ústavu

Prezident Miloš Zeman nepoložil ruku na ústavu, ačkoliv ho k tomu vyzval předseda Sněmovny Radek Vondráček. Ústava oficiálně nic takového nevyžaduje, ale při předchozích inauguracích prezidenti vždy ruku na stolek s ústavou pokládali.

14:10 - Prezident skládá slib

Miloš Zeman slibuje věrnost České republice, že bude zachovávat její ústavu a zákony, na svou čest slibuje, že svůj úřad bude zastávat v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí - neboli prezident přednesl ústavou vyžadovaný slib a pak ho slavnostně podepsal na Masarykově stolu.

14:08 - Šéf Sněmovny zahájil ceremoniál

Šéf Sněmovny Radek Vondráček zahájil inauguraci, přivítal hosty, jmenovitě pak zvoleného prezidenta Miloše Zemana, jeho manželku Ivanu, bývalého prezidenta Václava Klause a jeho paní.

14:00 - Začala inaugurace

Ve Vladislavském sále už jsou všichni pozvaní hosté, začíná slavnostní ceremonie. Spolu se začátkem slavnosti vydala parlamentní strana TOP 09 prohlášení s názvem „Dnes neslavíme, držíme smutek. Návrat havlovských ideálů se odkládá“.

13:50 - Na Hradčanském náměstí klid

Na Hradčanském náměstí je převaha policistů nad ostatními včetně odpůrců zvoleného prezidenta Miloše Zemana, hlásí reportér Televize Seznam.

13:30 - Půlhodina do oficiálního začátku

Zbývá poslední půlhodina do začátku oficiálního ceremoniálu, připomínáme, že pokud máte možnost sledovat celoplošnou Televizi Seznam, ta vysílá přímý přenos s komentovaným studiem od 13:45. Jak naladit Televizi Seznam.

12:30 - První hosté

Kamery Televize Seznam už zachytily první hosty pozvané na inauguraci. Například zpěváka Michala Davida, herce Ivana Vyskočila, politiky Miroslava Kalouska a Ivana Bartoše, luxusními vozy přijeli diplomaté.

11:30 - Odpůrci na Hradčanském náměstí

K Pražskému hradu dorazilo několik desítek odpůrců Miloše Zemana. Přinesli transparenty a vlajky Evropské unie.

10:00 - Mynář u sochy TGM

Hradní kancléř Vratislav Mynář položil věnec před pomník TGM na Hradčanském náměstí v Praze. Náměstí je zatím prázdné, ale právě odsud budou mít možnost na velkoplošné obrazovce sledovat průběh inaugurace lidé, kteří se nedostanou do areálu Pražského hradu.

9:30 - Průběh inaugurace

Podívejte se ve videu, jak bude vypadat druhá inaugurace Miloše Zemana:

Jak bude vypadat Inaugurace Miloše Zemana.Video: Jaroslav Gavenda

Reklama

Doporučované