Hlavní obsah

Stát předělá Thermal do dvou let. Společnost, která si pronajme bazén, zaplatí ročně 12 milionů

Přímý přenos TK předsedy vlády, ministryně financí a hejtmanky Karlovarského kraje o budoucnosti karlovarského hotelu Thermal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová představili novinářům plán na opravu hotelu Thermal v Karlových Varech. Slavné sídlo filmového festivalu čeká dlouho odkládaná rekonstrukce. Má být dokončena už v červnu 2021.

Článek

Po opravě hotelu, která má stát 580 milionů, si místo pronajme společnost Saunia. Tu vybrala na začátku července akciová společnost Thermal-F, spadající pod Ministerstvo financí.

Saunia si má část hotelu pronajímat patnáct let. Ani hotel, ani ministerstvo dlouho nechtěly zveřejnit, kolik firma za několikaletý pronájem zaplatí. Na páteční tiskové konferenci to ale ministryně financí Alena Schillerová oznámila.

„Dohodli jsme se, že pokud něco vlastní ze 100 % stát, není nic tajemství. Společnost Saunia proto za pronájem zaplatí 12 milionů korun ročně. Také bude pokrývat provozní náklady, které budou činit milion a půl korun za rok,“ řekla.

Rekonstrukce hotelu

Modernizace se podle Schillerové rozdělí na tři části. Zvlášť se bude opravovat bazén, kongresová část a hlavní část hotelu. Ministryně financí zdůraznila, že během rekonstrukce budou respektovat, že je hotel v památkové zóně. Práce také přizpůsobí Mezinárodnímu filmovému festivalu, který nechtějí ohrozit.

„Prioritou je, aby architektonická hodnota hotelu byla v maximální míře zachována. Musí ale splňovat aktuální bezpečnostní kritéria,“ řekla Schillerová. S tímto stanoviskem souhlasí i nový ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák. Podle něj ale není možné postavit v hotelu muzeum.

„Musíme se zaměřit i na to, jak se na vzorové pokoje dívají hosté. Není to jen o festivalu, je tu dalších 10 měsíců, kdy tady festival není. Je tu arabská klientela, izraelská klientela, ale těším se i na českou klientelu, která je na vzestupu,“ oznámil novinářům Novák další plány na rekonstrukci. Chce se také setkat s architektkou Věrou Machoninovou, která se svým manželem hotel navrhla.

Hotel už vzorově opravil několik pokojů, jejichž fotografie zveřejnil v červenci na facebookové stránky. Tím spustil vlnu negativních reakcí a posléze fotografie ze sítí stáhl. Pokoje byly v pátek zpřístupněny novinářům, na střechu k bazénu byl ale z bezpečnostních důvodů vstup zakázán.

Bazén je uzavřený od roku 2015 kvůli havarijnímu stavu. Po rekonstrukci by se měl podle plánu otevřít 1. června 2021. Podle ministryně to bude jediný bazén v republice, který bude využívat pouze vřídelní vodu.

Reklama

Doporučované