Hlavní obsah

Jak se změní USA v čele s Trumpem? Albrightová debatovala se studenty

Sledovali jsme v přímém přenosu debatu Madeleine Albrightové s českými studenty.

 

Reklama

Seznam Zprávy nabídly živě přednášku a debatu Madeleine Albrightové se studenty Filozofické fakulty UK. Bývalá ministryně zahraničí USA do Prahy přijela na pozvání Knihovny Václava Havla a Aspen Institute Prague.

Článek

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová diskutovala se studenty Filozofické fakulty. Záznam celé debaty vidíte v tomto článku.

Albrightová neskrývala, že z výsledků amerických voleb je překvapena a zklamána. Studentům zdůraznila, že je třeba analyzovat, co se stalo, že „spoustu věcí nyní nevíme". Mluvila jako vždy téměř bezchybnou češtinou.

Varovala zvoleného prezidenta Donalda Trumpa před izolacionismem. Po Trumpově překvapivém vítězství v úterních volbách mu prý také řekla, že USA musejí hrát klíčovou roli v Severoatlantické alianci.

„NATO je zásadní. Vzájemně za sebe neseme zodpovědnost," dodala někdejší šéfka diplomacie.

Doufám, že USA jednou povede žena

Albrightová, která v předvolební kampani podporovala poraženou demokratickou kandidátku, soudí, že Hillary Clintonová už nikdy o Bílý dům usilovat nebude. Doufá ale, že kandidovat bude jiná žena. Na adresu Clintonové řekla, že byla výbornou ministryní a byla by i výbornou prezidentkou, lépe připravenou než kdokoli jiný.

Bývalá ministryně hovořila také o svých obavách z toho, že s Trumpem přijdou vniveč „desetiletí kulturního pokroku směrem k větší rovnosti americké společnosti".

Politička soudí, že předání moci v USA bude klidné. Naznačila ale, že Trumpovi příznivci by nakonec mohli své volby litovat. „Byla jsem v Anglii krátce po brexitu (britském referendu o odchodu z Evropské unie) a lidé byli velmi překvapení, co udělali."

Reklama

Doporučované