Hlavní obsah

Jaké vztahy má liberecký primátor, vyhozený z ANO, s Andrejem Babišem? „Zaplať pánbůh žádné,“ říká Batthyány

V přímém přenosu odpovídal na otázky čtenářů liberecký primátor.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Živě jsme na Seznamu vysílali rozhovor s libereckým primátorem Tiborem Batthyánym. Odpovídal na dotazy, které mu e-mailem položili diváci Seznam Zpráv.

Článek

Většina otázek se týkala vztahů Batthyányho s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Liberecký primátor totiž na radnici vstoupil právě coby člen ANO. Batthyány o sobě říká, že byl jedním z mála, kdo se nebál klást Babišovi nepříjemné otázky. Nakonec v prosinci 2016 zrušilo předsednictvo ANO místní organizaci v Liberci a v hnutí tím pádem Batthyány skončil. „ANO vzniklo jako marketingový produkt. Zajímavý je spíš obal než to, co je uvnitř. Byl jsem hrozně naivní, když jsem tady lidem vykládal, že je Babiš poctivý,“ řekl primátor. Nyní kandiduje za vlastní hnutí PRO 2016.

Jaké jsou teď vaše vztahy s Andrejem Babišem?

Zaplať pánbůh žádné. V ANO jsem byl od začátku a tehdy jsem měl pocit, že to má smysl, že budeme směřovat na středopravá témata. Co je v pozadí, jsme zjišťovali až postupně.

Proč jste vlastně do ANO vstupoval, když jste pak, když vás vyhodili, říkal, že je to jen marketingový produkt?

Od roku 2015 se nenaplňovaly původní myšlenky. Kvůli chybějícím ideálům se hnutí začalo upínat na marketing, tenhle směr byl výsledkem chybějících ideálů. K orientaci na marketing přispěl také exodus původních členů. A tak začaly velké třenice. Jediným problémem v očích pana Babiše jsem byl já, proto libereckou buňku hnutí ANO zrušil.

Kdyby vás dnes Babiš znovu oslovil, vrátil byste se do ANO?

Ne.

Co říkáte na své nástupce na Babišově kandidátce v Liberci?

S panem Němečkem se znám osobně, potkáváme se. Mezi čtyřma očima by mi asi nic špatného neřekl.

Novináři vám často vyčítali jadrné výrazy na Facebooku. Sleduji vaši stránku a zdá se mi, že jste se umírnil, to kvůli novinám?

Šel jsem do sebe. Spoustu věcí bych dnes udělal jinak. Musím říci, že stejně občas pro silnější slovo do svého slovníku sáhnu. Obecně se držím slušnosti, ale bohužel na sociálních sítích si vyslechnete leccos. A já to někdy korektně prostě nedokážu.

Je podle vás dobrým vzorem pro naše děti primátor, který na oficiálních akcích kouří, jako to děláte vy?

Nevím, jestli je to dobrou vizitkou. Je to zlozvyk jako mnoho jiných. Jsem kuřák a nevidím důvod, abych to skrýval. Na oficiálních akcích už nekouřím, v soukromí ano, a to právo bych si ponechal.

Kdo je podle vás favoritem voleb v Liberci? Opravdu stačí být na billboardu s Babišem k vítězství ve volbách?

Nevím, jestli to fungovalo v mých dobách. Dnes si už nejsem jistý, jestli lidé třeba nepochopili, jak to s ANO ve skutečnosti je. Být s Andrejem Babišem na plakátu stačí. Ještě to funguje, otázka je, nakolik a jak dlouho to ještě fungovat bude. Když za vámi stojí takové jméno, jako je Andrej Babiš, tak to funguje.

Kdo v Liberci vyhraje volby?

Bude to ANO, možná svede souboj se Starosty.

Byl jste velký kamarád s Martinem Komárkem, který se vás po zrušení liberecké buňky ANO zřekl. Stýkáte se dnes?

Vůbec ne. On nebyl z Liberce, neměl k Liberci žádný vztah. Z vedení ANO nám jej sem dosadili jako lídra. Připadal mi jako velice slušný člověk, a tak jsem ho i bral. To, co se stalo později, už komentovat nechci. Panovalo tady dvojí zřízení, i z centrály. Když jsme udělali parodii na Sin City, tedy na Syner City, a za pár dní nám bylo nařízeno, ať to stáhneme.

Pokud byste uspěl ve volbách, šel byste znovu do koalice se Změnou a s Janem Korytářem?

Prožil jsem s nimi čtyři roky, zkušenost je nepřenositelná. Do koalice se Změnou už bych skutečně nešel.

Čerpám z médií a podle nich máte se svým náměstkem Korytářem vyloženě nepřátelský vztah. Jak spolu můžete pracovat pro dobro města?

Nutno podotknout, že město není jenom primátor a náměstek. Důležité věci se mohly vyjednávat i někde jinde. Myslím, že to dopadlo ještě relativně dobře. Já si dokonce myslím, že je lepší se doštěkat, ale pak přijít s nějakým konsensem. Změna je ale už pro nás nepřípustný partner. Jde o jejich styl. Neustále nás dehonestovali, když vás někdo chce permanentně převézt, tak se to nedá dlouho vydržet. Není to kvůli ideálům, ale kvůli chování.

Šel byste raději do koalice s ANO, pokud tedy uspějete ve volbách?

Jednat s nimi bude muset každý. Se Změnou už ale ne.

Uznáte už konečně po čtyřech letech stagnace Liberce, že jste na svou funkci prostě neměl?

Vydržel jsem celé čtyřleté období, na rozdíl od mých předchůdců. Ano, na začátku jsem asi nasekal nějaké chyby. Za čtyři roky jsem se toho hodně naučil, proto také kandiduji znovu.

Jak vlastně vidíte své šance, s kolika křesly byste byl spokojen?

Hnutí Pro je neznámé hnutí lokálního významu, což se prosazuje hůře než zavedené politické značky. Dílčím úspěchem bude pro nás překročit pětiprocentní hranici, dosáhnout třeba deseti procent. Potenciál máme.

Sleduji vývoj kolem revitalizace libereckého letiště. Jak vidíte možnost dotáhnout tento projekt do zdárného konce? Vím, že jsou v Liberci v určitých politických kruzích stále snahy tento nastoupený vývoj zhatit. Může se stát, že by liberečtí zastupitelé, kteří dodnes neměli možnost do vývoje zasahovat, mohli tuto již „rozeběhnutou” akci zvrátit a prosadit letitý názor, že by například rozprodali plochu letiště na stavební parcely. Přitom kvalitní letiště s infrastrukturou, navíc poblíž průmyslové zóny je pro město pouze přínos. Jak je to vidět i v Mladé Boleslavi, kde spojení letiště a průmyslové zóny velice prosperuje.

Chraň bůh rozprodávat letiště na parcely. Chceme ho naopak rozšiřovat, dělat zpevněnou ranvej. Bráníme se zúžení letového koridoru. Do budoucna bude letiště pro Liberec obrovským přínosem.

Navrhoval jste zbourat bazén a postavit nový. Mně se ta myšlenka líbí, dojde k její realizaci?

Nechci bourat bazén. Kdepak. Nemáme v Liberci pro bazén lepšího místa. Chceme bazén citlivě zrekonstruovat a rozšířit ho o další pětadvacítku. Navíc je bazén jednou z architektonických dominant města.

Co se vám podle vás v Liberci povedlo a na co naopak nejste hrdý?

Nejsem hrdý, že nešlo víc peněz do chodníků a ulic. Co se povedlo? Třikrát po sobě jsme dostali ocenění, že jsme nejvstřícnější úřad v republice. Jsem rád, že se podařilo pronajmout areál na Ještědu, na kterém město ročně tratilo 11 milionů, a město nevědělo, co s ním. Líbí se mi, že máme v Liberci skvěle fungující filmovou kancelář. Když ale splácíte miliardu a 650 milionů, tak to městu nepřidá. Nejsem tu ale od toho, abych vše sváděl na minulost. Měl bych se dívat, jak město provést tou těžkou dobou.

Tři věci, které byste jako primátor v příštích čtyřech letech udělal úplně jinak?

Už bych nepřistoupil na nový územní plán, který se dotýká tisíců lidí. Potřebujeme v Liberci plochy pro stavbu tisíců bytů. Nenechal bych odbor dotací svévolně vymýšlet dotační projekty, které neměly pro Liberec valného významu. Soustředili jsme se na nová parkovací místa a revitalizaci sídlišť, ale příliš jsme se zaměřovali na udržení různých pásků zeleně. Musíme najít způsob, jak ta nová parkovací místa lidem opravdu přinést.

Reklama

Doporučované