Hlavní obsah

Krnáčová o konci v politice. „Nikdy neříkej nikdy,” řekla v premiéře pořadu V centru

První díl pořadu V centru s Adrianou Krnáčovou.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do prvního dílu nového pořadu V centru si Janek Rubeš pozval pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. V prostorách Skautského institutu Krnáčová zhodnotila své funkční období. Zazněla i témata jako Lítačka, Smart City nebo horská dráha na matějské pouti.

Článek

Adriana Krnáčová nebude znovu kandidovat na primátorku hlavního města Prahy. To bylo hlavním tématem první části rozhovoru ve Skautském institutu v Praze. Mezi důvody, proč znovu nekandiduje, zařadila i personální obsazení na magistrátu. „Nemůžete ovlivnit, s kým budete pracovat. Jaké mají ti lidé schopnosti, zda chtějí pracovat pro svoji partaj nebo chtějí pracovat jen pro město,” řekla Krnáčová.

Dalším velkým tématem bylo takzvané Smart City, tedy koncept, který využívá digitální, informační a komunikační technologie ke zvýšení kvality života ve městech. Dále se rozhovor přesunul k tématům jako směnárny, parkování v centru Prahy nebo bikesharingu.

Na otázku, zda po konci funkčního období definitivně odejde z politiky, Krnáčová odpověděla slovy „nikdy neříkej nikdy”.

Krnáčová přijala pozvání na rozhovor den před tím, než se pravděpodobně rozpadne koalice v hlavním městě. Zástupci koaličních stran potvrzují, že budou z vedení města odvolány dvě radní za Trojkoalici.

Krize v koalici vypukla poté, co dva zástupci Trojkoalice zablokovali v zastupitelstvu hlasování o programu. Ten nebyl nakonec schválen kvůli debatě, zda se má bourat Libeňský most.

Tomu, že pražská koalice ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalice je blízko svému konci, nasvědčují informace Seznamu, že už ve čtvrtek mají zastupitelé hlasovat o odvolání radních Petry Kolínské a Jany Plamínkové.

Obě zastupují v radě Trojkoalici. Její poslední zástupce Jan Wolf má v radě města zůstat.

Seznamu tento scénář potvrdili politici dvou koaličních stran, zástupce hnutí ANO to nepopřel.

„Jdou informace, že má dojít ke změně v koalici. Myslíme si, že pět měsíců před volbami k tomu není důvod,“ uvedl Wolf.

„Tlak na můj odchod není nic nového,“ prohlásila Kolínská.

„Mohu potvrdit, že tlak opozice na obě členky rady je enormní,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Lukáš Kaucký, i když odvolání Kolínské a Plamínkové zatím označuje za spekulace. Podle Wolfa se totiž zástupci Trojkoalice snaží ještě jejich odvolání zvrátit.

Ve čtvrtek odpoledne se podle informací Seznamu kvůli tomu bude konat několik jednání. Během nich se definitivně rozhodne, zda Kolínská a Plamínková v radě skončí.

Jedno z těchto jednání má naplánované i hnutí ANO. To se zastupitelé sejdou s primátorkou Adrianou Krnáčovou. Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš zmíněnou změnu v koalici podporuje.

„Máme naplánované setkání s paní primátorkou na dnešní odpoledne. Do té doby k tomu nemohu nic říct,“ komentoval předseda zastupitelů ANO Michal Hašek možné odvolání dvou radních.

Kolínské zástupci ANO například vyčítají to, že podle nich blokuje předkládané změny územního plánu, které mají podle hnutí umožnit stavbu tramvajových tratí nebo Pražského okruhu.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská říká, že při projednávání změn územního plánu klade developerům nepříjemné otázky. A když podle ní nedostane uspokojivou odpověď, není prý možné změnu schválit.

„Ve sporu s ANO nejde o dopravní stavby, ale o vztah k developerským společnostem. ANO jim chce vyjít maximálně vstříc. Zajímá je rychlost, ne kvalita řešení a prospěšnost pro obyvatele města,“ tvrdí Kolínská.

Reklama

Doporučované