Hlavní obsah

Podívejte se: Na ISS přistála nákladní loď Cygnus se zásobami a materiálem

Můžete se podívat na záznam NASA.Video: NASA

 

Reklama

Po třech dnech dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici nákladní loď.

Článek

Nosná raketa Antares s nákladní lodí Cygnus společnosti Northrop Grumman odstartovala z kosmodromu na americkém ostrově Wallops odstartovala ve středu večer SELČ. Cygnus dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) 3,5 tuny různého nákladu, včetně zásob pro posádku a materiálu pro další experimenty.

Vesmírný kamion dorazil k orbitálnímu komplexu dnes kolem 11:30 SELČ. Loď nejprve zachytila na ISS astronautka Anne McClainová robotickým ramenem, které pak na základě povelů z řídicího střediska na Zemi Cygnus připojilo ke staničnímu modulu Unity, sdělila NASA.

Podle americké vesmírné agentury se jedná o jedenáctý, poslední zásobovací let lodi Cygnus pro Mezinárodní vesmírnou stanici na základě první dohody společnosti Northrop Grumman s NASA pod zkratkou CRS-1. Na podzim by měla mezi těmito partnery začít realizace nové dohody CRS-2, která počítá s dalšími jedenácti komerčními zásobovacími lety k ISS.

Cygnus by měl u ISS zůstat do 23. července. Po odpojení vypustí minisatelity soukromé společnosti NanoRacks a bude až do prosince pokračovat v prodloužené misi na oběžné dráze. Poté s několika tunami odpadu z ISS při plánovaném sestupu shoří v zemské atmosféře, uvedla NASA.

Reklama

Doporučované