Hlavní obsah

U pumpy nebo ve vlaku vám dají kávu do vlastního kelímku místo jednorázového plastu

Tisková konference ministra životního prostředí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo životního prostředí v čele s Richardem Brabcem (ANO) chce motivovat spotřebitele i firmy k tomu, aby méně používali jednorázové plasty.

Článek

Evropská komise připravuje směrnici, která má používání jednorázových plastů omezovat či zakázat, existuje-li k nim alternativa. Pokud bude schválená do konce roku 2019, muselo by ji Česko promítnout do svých zákonů do konce roku 2021.

Ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že tato snaha je z jeho pohledu smysluplná, protože plastů Češi a Evropané používají příliš. „V souvislosti s plasty začínáme blbnout na kvadrát,” uvedl ministr Brabec na tiskové konferenci věnované omezení používání plastů.

Jeho úřad ale zatím nepůjde restriktivní cestou. V tuto chvíli plánuje spustit kampaň a zároveň motivovat spotřebitele, ale i firmy, aby jednorázové plasty omezovali.

A představil už konkrétní příklady: síť čerpacích stanic Benzina i dopravci České dráhy a Leo Express nabídnou svým zákazníkům, že jim kávu místo do jednorázového kelímku nalijí do jejich vlastních. Případně do kelímků na několikanásobné použití.

Podobné závazky přijala i Bageterie Boulevard nebo CrossCafe. I tyto podniky plánují výrazně omezit používání jednorázového nádobí pro pokrmy servírované v jejich provozovnách.

Ekologové varují, že se plast hromadí v oceánech a čím dál častěji ho nachází i v tělech ryb. Místopředseda Evropské komise nedávno odhadoval, že do roku 2050 bude v oceánech víc plastů než ryb.

Komise proto teď bije na poplach a chce prosadit zákaz plastových brček a příborů. Ke snaze snížit používání jednorázového plastu se připojuje i Česko. A to kampaní #dostbyloplastu.

„Ministr životního prostředí Richard Brabec přichází s iniciativou proti nadužívání jednorázového nádobí. S restauracemi a občerstveními v nákupních centrech, kavárnami nebo fast foody chce proto uzavřít dobrovolné dohody a docílit toho, aby zákazníci měli možnost se plastového nádobí vzdát. A přitom nemuseli za alternativy platit nic navíc,“ uvádí stránky webu, který byl k akci zřízen.

V praxi by to mohlo znamenat, že by si lidé třeba nosili svoje hrníčky, pokud by chtěli kávu s sebou. Ve fast foodech by se pak mohlo používat skleněné nebo porcelánové nádobí. Více podrobností na začátku článku - v živém přenosu tiskové konference ministra Brabce.

Reklama

Související témata:

Doporučované