Hlavní obsah

Klímová a Szántó získali prestižní ceny Ferdinanda Peroutky

Kdo získá prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prestižní novinářské ceny Ferdinanda Peroutky se udělují v pražském DOXu.

Článek

Nositeli prestižní novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2017 se stávají investigativní reportérka Jana Klímová a zahraniční zpravodaj Jakub Szántó. Slavnostní vyhlášení aktuálních laureátů se již tradičně koná v Centru současného umění DOX.

Obě ocenění letos směřují k zástupcům veřejnoprávních médií, Klímová působí v Českém rohlase, Szántó je blízkovýchodním zpravodajem České televize.

Klímová vystudovala Vysokou školu zemědělskou, a snad proto se rozhodla začít svou profesní dráhu novinářky v Zemědělských, následně Zemských novinách. Už zde si vybrala jako směr svého zájmu ekonomiku. Dalších šest let pracovala v Hospodářských novinách, od roku 1999 v Mladé frontě DNES, a stále to byla především ekonomická témata a kauzy, co ji zajímalo a zajímá. Od roku 2014 pak pracovala pro Respekt. V Českém rozhlase je spolu s Jankem Kroupou a dalšími novináři členkou investigativního týmu Radiožurnálu.

„Jana Klímová dokáže díky absolutní odbornosti, přesnosti a formulační zdatnosti vysvětlit ty nejsložitější ekonomické problémy nebo kauzy běžnému čtenáři či posluchači. Především v rozhlase, kde každé číslo nebo ekonomický ukazatel navíc posluchače zatěžuje, jde o jev naprosto mimořádný, který nemá v Českém rozhlase konkurenci. Druhá její role je investigativní – v posledních letech Jana otevřela mnoho závažných kauz z oblasti českého byznysu a politiky,” vyzdvihuje u Klímové autor laudatia při předávání ceny Martin Groman.

Popisovala zásadní ekonomické kauzy. Jana Klímová z Českého rozhlasu za to dostala ocenění.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jakub Szántó absolvoval po skončení Mezinárodních teritoriálních studií také moderní dějiny na budapešťské Středoevropské univerzitě, v roce 2005 získal titul PhDr. v oboru Moderní dějiny na FSV UK. Již během studií se stal členem zahraniční redakce Televize Nova, kde se během let 1999-2006 vypracoval na místo vedoucího zahraniční redakce a editora Televizních novin. V České televizi pak pracuje od roku 2006, od července 2013 žije se svou ženou Lenkou a dvěma syny v Tel Avivu jako stálý zahraniční zpravodaj ČT pro Blízký východ.

„Nelze hodnotit jen Jakubovy jednotlivé reportérské vstupy; důležitost jeho práce, týkající se izraelsko-palestinského i dříve gruzínsko-ruského konfliktu či válek v Iráku a Sýrii, tkví v jeho soustavnosti, připravenosti a profesionalitě. Zabývá se historickým kontextem, vysvětluje, analyzuje a zároveň nepoučuje, komu máme fandit: cítí jen plnou zodpovědnost za to, jak a proč zprávu prezentuje. A právě za profesní přínos, který nám otevírá obzory a má tudíž nezastupitelný význam pro fungování demokratické společnosti, patří Jakubovi Szántó letošní novinářská Cena Ferdinanda Peroutky,“ říká ve svém laudatiu Veronika Bednářová.

Na předávání cen naváže i beseda nejen s letošní laureátkou Janou Klímovou na téma Investigativní žurnalistika v Knihovně Václava Havla 6. března v 19:00. V letošním roce Společnost Ferdinanda Peroutky uspořádá i veřejnou debatu na téma Význam veřejnoprávních médií v dnešní společnosti za účasti zahraničních hostů.

Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí jeho narození 6. února.

Reklama

Doporučované