Hlavní obsah

Klíčová bitva miliardářů o Ostravu. Hraje se o moc patriota Světlíka

Vládce vítkovického impéria Jan Světlík bojuje o svůj vliv ve vlastním holdingu.

 

Reklama

Valná hromada strojírenských Vítkovic před rokem předcházela pádu několika klíčových společností z holdingu. Co se dá čekat letos?

Článek

Ztracené miliardy. I tak by se dala nazvat jedna z epizod příběhu strojírenského impéria Vítkovice, které ve svých více než dvaceti firmách zaměstnává na sedm tisíc lidí. Je tak na Ostravsku po padlých dolech OKD největším zaměstnavatelem.

Miliardy se aktuálně „poztrácely“ v klíčové dceřiné společnosti Vítkovice Power Engineering, která je již přes půl roku v insolvenci. Upozornil na to insolvenční správce ve svém přípisu ke stavu řízení. Žádá v něm, aby společnost vysvětlila, jak se mohlo stát, že po úpravě podkladů pro insolvenční řízení se z původně vykazovaného vlastního kapitálu ve výši minus jedné miliardy korun mohlo stát minus 2,6 miliardy.

To je závažná zpráva pro věřitele i akcionáře Vítkovic. A rozhodně nepříjemné zjištění před dnešní valnou hromadou i pro dosavadního vládce Vítkovic, ostravského miliardáře a patriota, Jana Světlíka. Jeho management (sám Světlík se valných hromad neúčastní) bude čelit útokům menšinových akcionářů, jak se podobné kolapsy v hospodaření vítkovických firem mohly přihodit. Nejhlasitější přitom budou jistě zástupci dalšího miliardáře – Karla Komárka a jeho KKCG.

Právě pod jejich tlakem přesně před rokem vítkovický management prvně přiznal ekonomické problémy části strojírenského holdingu. Insolvenční řízení vedená proti několika z nich označoval ale ještě za účelová. Dnes jsou bankrotová řízení vedena proti čtyřem vítkovickým dcerám.

Krize žádá krizové manažery

Pro záchranu angažoval Světlík krizové manažery. Vrchní velení má Libor Wittasek, jenž se snaží osekávat náklady a nepotřebné provozy od zdravého jádra. V klíčovém článku ostravského impéria firmě Vítkovice Heavy Machinery úřaduje muž, který postavil na nohy kopřivnickou Tatru - Martin Bednarz.

Oba již nepřímo naznačili, že v minulosti management nadělal spoustu chyb při řízení strojírenského kolosu.

Jednou z cest, jak Vítkovicím pomoci, je rozprodej některých částí holdingu. Aktuálně má valná hromada projednávat prodej majetkové účasti v Hutních montážích do rukou společnosti E-Invest dalšího miliardáře Martina Ulčáka. Ten mimo jiné tím, že vykoupil vítkovické dluhy od Raiffeisenbank, zatím kryl záda Janu Světlíkovi. Toto má být jakási „splátka“.

Komárkovi lidé ale podle informací Seznam Zpráv hodlají proti tomuto prodeji tvrdě útočit. V dopisech zaslaných vítkovickému managementu vyhrožují mimo jiné i soudy o náhrady škody pro menšinové akcionáře.

Může tlak nepřátel a finančních problémů Jan Světlík jako vládce strojírenského impéria ustát? Jak ostrý bude boj na valné hromadě? Kde hledat kořeny nepřátelství Komárek-Světlík? Z místa reportuje Adam Junek, podívejte se nahoře ve videu.

Připomeňte si další trable, které vítkovický holding právě řeší:

Reklama

Doporučované