Hlavní obsah

Ledecká si v neděli pro vyznamenání od Zemana nepřijde, bude trénovat

Tisková konference Ester Ledecké k nové sezoně.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Dvojnásobná zlatá olympionička Ester Ledecká zůstává nadále „naší“ závodnicí. Lyžařský svaz a manažeři Ledecké se po mediálních přestřelkách ze začátku září dohodli na podmínkách reprezentační smlouvy. Třiadvacetiletá obojživelnice tak bude dále reprezentovat Česko. Smlouva má být uzavřena na celý olympijský cyklus, ale zbývá ji ještě oficiálně potvrdit podpisy.

Článek

Lyžařský svaz a manažeři Ester Ledecké ze společnosti Sport Invest se dohodli na reprezentační smlouvě, o jejíž podobě sváděli od začátku září boj. Nyní už zbývá jen dohodu stvrdit podpisy. Předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek uvedl, že dvojnásobná olympijská vítězka dostala více volnosti při výběru komerčních partnerů a svazu dohoda přinese finanční prostředky, které bude moci využít na přípravu dalších závodníků.

„Jsem ráda, že se to vyřešilo a můžu si hledět svého,” prohlásila na tiskové konferenci Ester Ledecká spolu s poděkováním svým manažerům, kteří podmínky smlouvy vyjednali, zatímco se Ester připravovala na novou sezonu: „Všechen ten marketingový humbuk mi pomohla zvládnout agentura, takže toho nikdy nebylo tolik, abych to nezvládla, a mohla jsem se dál soustředit na trénink, což pro mě bylo nejdůležitější,” dodává Ester s tím, že každý v týmu má svou práci danou: „Tomáš mě trénuje a já jezdím z kopce dolů.”

Šéf Sport Investu David Trávníček měl z dohody radost. I přes složitá jednání se agentuře povedlo dosáhnout volnosti při výběru komerčních partnerů, což bylo předmětem sporu. Návrh Svazu lyžařů o zvýšení příspěvku o 800 tisíc korun na sezonu podle Trávníčka odmítli. „Ester nikdy nežádala o jakékoliv zvýhodnění, peníze dostává a dostávala podle kritérií, která jsou naprosto stejná pro všechny reprezentanty. Ester bez výhrad respektuje veškeré odměňování reprezentantů, ale kvůli tomu, že si díky výsledkům zajistí nejvíc peněz, brzdit rozhodně nebude. Opakuji, že nepotřebuje navyšovat peníze ze státního rozpočtu. Chce jen mít právo rozhodovat o tom, s kým a za jakých podmínek bude spolupracovat.“

Ledecká se také vyjádřila ke státnímu vyznamenání, které jí hodlá v neděli udělit prezident Miloš Zeman. „Vyznamenání si vážím, ale v tu dobu budu na soustředění,“ uvedla, že se slavnostní události na Pražském hradě nezúčastní. Současně dodala, že se svým otcem Jankem Ledeckým řešili, zda vyznamenání přijmout. „Řešili jsme to doma. Řešili jsme, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne. Postavila jsem se k tomu z té strany, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané ČR za dlouhodobou reprezentaci České republiky. Já si toho vážím a z tohoto postu to státní vyznamenání přijmu,“ dodala.

Otec závodnice, zpěvák Janek Ledecký, se před dvěma lety do prezidenta Miloše Zemana opřel. Na svém profilu zveřejnil status, že se stydí, že hrál na plese prezidenta na Pražském hradě a že se vzdává svého honoráře. „Letos v lednu jsem hrál na plese prezidenta republiky na Pražském hradě. V souvislosti s vývojem událostí v tomhle roce to nepovažuji za šťastné rozhodnutí. Už s tím ale nic nenadělám. Jedině že svůj honorář pošlu někam, kde ho budou opravdu potřebovat. Losoval jsem si mezi několika nadacemi a vyšel mi Mobilní hospic Ondrášek. Právě to odešlo z účtu. Uf, to se mi ulevilo,“ uvedl zpěvák.

Dalším dilematem, se kterým se třiadvacetiletá obojživelnice musí potýkat, je kolidující mistrovství světa na lyžích a ve snowboardu. Uvedla, že její snowboardový trenér Justin Reiter se snaží dohodnout se snowboardovým svazem a termín posunout. „Já pořád věřím v tuhle variantu, i když je to asi nějaký naivní pud sebezáchovy. Ale asi se budu muset rozhodnout tak, nebo tak. Ráda bych jela obojí, a to je všechno, co vám teď můžu říct,” řekla Ledecká.

Video: Ester Ledecká se dostala mezi nejlepší lyžaře historie

Ester Ledecká.Video: Sport.cz/Jarmila Bastlová

Co se lyžařské kariéry týče, Ester cítí, že kvůli jejímu překvapivému triumfu na Olympiádě v Super-G od ní lidé čekají víc, než čeho je schopná dosáhnout. „Můj druhý nejlepší výsledek je 17. místo, a to mě vrací zpátky do reality,” přiznává. „Vždycky, když si stopnu na start, tak se budu snažit zajet tu nejlepší jízdu a vyhrát. Ale jsem realistická a vím, že to trvá. Budu trpělivá a budu se snažit se zlepšovat krok po kroku.”

Trenér Tomáš Bank ale věří, že Ester bude schopná zařadit se mezi elitu. „Ještě připravená není, ale bude dobře připravená. Doufám, že hned na prvních závodech v Lake Louise bude atakovat první desítku.” Tyto plány vnímá Ester střídměji: „Bylo by to krásné, ale strašně nerada něco dopředu říkám,” přiznává. „Každopádně budu se snažit, abych na závod natrénovala, jak nejlépe budu moct a abych podala ten nejlepší výkon, kterého budu ten den schopná. To můžu slíbit.”

Na přetřes přišla i oblíbená rovina neposlušné Ester. „Moje ambice jsou zejména v tom, aby mě Ester občas poslouchala,” prohlásil Bank. „Já tě přece poslouchám, nebo ne?” vynutila si kladnou odpověď jeho svěřenkyně. Její trenér k tomu dodal: „Ona poslouchá, ona si mě vyslechne. Problém je vždycky na konci tréninku. To má Ester, myslím, trochu jako talisman se se mnou hádat, jestli dá ještě jednu, nebo dvě jízdy. Jak je pověrčivá, tak to, myslím, dělá schválně.”

Reklama

Související témata:

Doporučované