Hlavní obsah

Stát dočasně přeruší plošné hubení hrabošů jedem

Zemědělci zatím nesmí hubit hraboše Stotuxem II plošně.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zemědělství dočasně pozastavilo možnost plošné aplikace přípravku na hubení přípravků Stutox II, jehož povolení vyvolalo kritiku ze strany ekologů a ministerstva životního prostředí.

Článek

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha uvedl, že situaci sledují pečlivě a že dlouhodobě ke snížení stavu hrabošů nedošlo, kvůli čemuž se Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) rozhodl výjimku použití látky povolit, jelikož situace podle jeho slov není zvladatelná jinými prostředky. “Přemnožení hrabošů není jednorázová záležitost, je to věc, která se opakuje dlouhé roky, situace tedy není nijak mimořádná. Co je ovšem mimořádné, je ten rozměr – máme zasaženou velkou část Moravy od Olomouce dolů, v některých případech jsou to stoprocentní škody. Máme za sebou pět suchých let, které ovlivnily výnosy a ekonomiku zemědělství," uvedl Pýcha.

ÚKZÚZ podle předsedy nezaznamenal žádné významné trávení druhotných organismů. "Od roku 2015 používáme přípravek Stutox II, který má až pětkrát nižší obsah účinné látky než Stutox I, což znamená, že látka je ještě méně agresivní vůči živým organismům. Jediná změna ve výjimce je v tom, že doteď byl Stutox povolen používat do nor, ale v této situaci, kdy není v silách zemědělců nasypat do každé díry granule, úřad plošnou aplikaci povolil,” dodal Martin Pýcha.

Tisková konference Zemědělského svazu k poslednímu vývoji kolem přemnožení hraboše polního.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Hraboši jsou podle slov předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy zdrojem různých chorob pro člověka. „Pokud se nepodaří snížit jejich počet, hraboši nebudou mít co žrát na polích a přesunou se do zahrádek a obydlených oblastí a rozšíří tak nemoci,“ řekl na tiskové konferenci. Vliv na další organismy je podle něj minimální a podle ÚKZÚZ i akceptovatelný.

Ministerstvo zemědělství podle Pýchy rozhodlo o dočasném pozastavení výjimky, kterou udělil ÚKZÚZ – možnost plošné aplikace přípravku na hubení hrabošů Stutox II s tím, že v pondělí proběhne další jednání mezi ministerstvem zemědělství, ministerstvem životního prostředí a ministerstvem zdravotnictví, přizván bude i zemědělský svaz a agrární komora, společnost ornitologická a další. Martin Pýcha zároveň uvedl, že zemědělský svaz rázně odmítá pozastavení plošné aplikace, která podle něj zatím neproběhla nikde.

Podle Josefa Sedláčka, předsedy zemědělského obchodního družstva Rataje, je téměř nejvíce zasažena oblast Kroměřížska, kde působí jeho firma. Největší škody jsou podle něj na řepkách či na sladovnických ječmenech. Podle jeho slov to není normální situace, kterou lze řešit normálním způsobem. “Příroda si tu nepomůže,” uvedl Sedláček.

Úřad dnešní diskusi svolal po vlně kritiky, v níž ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upoznornily na to, že plošná aplikace jedu Stutox II může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Ministerstvo zemědělství naopak argumentovalo přemnoženými hraboši a zdravotními problémy, které můžou hlodavci způsobit.

Původní udělení výjimky povolující plošné rozmístění granulí Sotuxu po polích rozčílili ministra životního prostředí Michala Brabce. Ten to označil za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a návrat o 50 let zpět. Jeho náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladmír Dolejský výsledek podledního jednání vítá.

„Rozhodnutí, které přišlo po dnešním jednání na ministerstvu zemědělství, tedy pozastavení plošné pozemní aplikace Stotuxu II kvitujeme jako velmi vstřícný tah a budeme pokračovat ve věcné konstruktivní debatě,“ řekl pro Seznam Dolejský. Zároveň podotkl, že MŽP zastává stanovisko, že se hrabošovi dá vzdorovat více, ne plošnými způsoby.

„Problém té látky je, že je neselektivní a zabíjí víceméně veškeré živočichy, kteří ji pozřou, ten přípravek je na bázi vojtěšky,“ uvedl Václav Zámečník z České společnosti ornitologické. Ornitologové se taktéž obávají úhynu ptáků v důsledku požití přípravku.

Reklama

Doporučované