Hlavní obsah

Záznam: Mezinárodní letecká show v Hradci Králové

Pusťte si velkou videoreportáž z letecké přehlídky CIAF.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam přinášel z Hradce Králové část programu 25. ročníku mezinárodní letecké přehlídky Czech international air fest (CIAF). Největšími lákadly letošního ročníku byla návštěva pilotů ukrajinské armády, kteří kromě stihaček Su-27 přivezli i nákladního obra Iljušiln Il-26, jenž se návštěvníkům představil ve statické ukázce.

Článek

Po propršené sobotě, kdy museli nárazově měnit program, se pořadatelům splnilo přání, aby neděli doprovodilo lepší počasí.

Při statické ukázce se na letištní ploše představují například dva britské letouny Eurofighter Typhoon, které napravují loňské fiasko. V loňském roce byly kvůli špatnému počasí v Hradci Králové odkloněny na letiště v sousedních Pardubicích. Jeden z letounů tam sjel z mokré dráhy, druhý se vrátil zpět na základnu do Británie. Letos se do Hradce obě letadla dostavila v pořádku.

Nechybí ani akrobacie. Oba dva dny zahájila akrobatická skupina z nedaleké Jaroměře - Flying Bulls, která od roku 2016 létá v novém složení. Stálicí CIAFu jsou i Lotyši Baltic Bees létající na strojích české výroby L-39 Albatros s nápadnou kamufláží připomínající včelu.

Letošní ročník zároveň připomněl i několik výročí, hlavně stoleté výročí založení Československa - odpolední přelet skupiny letadel L-60, Finist, L-40, Z-42, Sokol, Z-43 a také letová ukázka repliky legendárního Blériotu. Do vzduchu se dostal i letoun Spitfire, na němž létali českoslovenští letci ve Velké Británii za druhé světové války. Přiletěl s ním jeho majitel, Angličan Stephen Stead.

V neděli odpoledne se na hradeckém letišti uskuteční také vzpomínková akce na izraelské piloty, kteří se po druhé světové válce učili v Hradci Králové a několika dalších československých městech létat. Tajný výcvik se uskutečnil před 70 lety.

„V době, kdy na rodící se Stát Izrael bylo uvaleno zbrojní embargo, mu Československo, jako jediná země na světě, poskytovalo dodávky zbraní a také výcvik jeho vojáků. Speciální byl zvláště výcvik pilotů. Vše probíhalo v přísném utajení a ještě desítky let po výcviku byly k dispozici jen kusé informace. Před lety se podařilo sestavit seznam pilotů a jejich instruktorů z leteckého výcviku v Hradci Králové a následně umístit pamětní desku s jejich jmény v areálu královéhradeckého letiště,” říká Tomáš Otruba z pořadatelského týmu CIAFu.

Vzpomínkového aktu se kromě českých politických představitelů zúčastní například i kardinál Dominik Duka a izraelský velvyslanec Daniel Meron.

Reklama

Související témata:
Czech International Air Fest (CIAF)
Eurofighter Typhoon

Doporučované