Hlavní obsah

Prezident Kiska vzal Miloše Zemana na projížďku v kočáře kolem Štrbského plesa

Projížďku v kočáře přichystal pro Miloše Zemana jako součást programu v Tatrách Andrej Kiska.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po svém druhém zvolení hlavou státu zvolil Miloš Zeman jako první zemi pro zahraniční návštěvu Slovensko.

Článek

Prezident republiky Miloš Zeman je s manželkou Ivanou Zemanovou na třídenní oficiální návštěvě Slovenska.

Druhý den tráví v Tatrách. Dopoledne ho čekal oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami u Grand  Hotelu Kempinski na Štrbském plese, hned vzápětí začalo soukromé setkání s prezidentem Andrejem Kiskou. Mezi čtvrteční oficiality patřil oběd pořádaný slovenským prezidentem na počest českého prezidentského páru, ale i projížďka v kočáře kolem Štrbského plesa.

Podívejte se, jak vítali prezidenta Zemana na Štrbském plese:

Záznam uvítacího ceremoniálu u Grand Hotelu Kempinski. Video: Seznam, Seznam Zprávy

„Miloši, díky, že jsi přijel sem, blízko mého rodiště,“ oslovil prezidenta Zemana jeho protějšek Andrej Kiska. Připomněl kulatá výročí, která oslaví Češi i Slováci v letošním roce.

Kiska řekl, že přijede do Prahy na oficiální návštěvu a Miloš Zeman ještě jednou letos navštíví Slovensko, a to Martin. „Diskutovali jsme politický vývoj na Slovensku i v Čechách,“ uvedl Kiska.

V Tatrách po 20 letech

Miloš Zeman přiznal, že je v Tatrách po dvaceti letech. „Naposledy jsem tu byl v chatě Kamzík na setkání s Mikulášem Dzurindou (tehdejší premiér Slovenska - pozn. red.), to jsme se brodili půl metrem sněhu,“ zavzpomínal český prezident.

Tisková konference obou prezidentů:

Záznam tiskové konference prezidentů Zemana a Kisky.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Zeman uvedl, že se bude letos konat prezidentská jízda vlakem z Brna do Prahy, které se oba prezidenti účastní. „Poslední česko-slovenský problém je neexistence českého domu v Bratislavě. Tomu se hodlám věnovat,“ řekl Miloš Zeman a uvedl, že má příslib nejmenovaného podnikatele, který se chce v této záležitosti angažovat.

O kauze Skripal, vládě a Nikulinovi

Prezidenti se vyjadřovali i ke kauze Skripal. „Já sám mám pochybnosti o vypovídání diplomatů, ale uznávám, že to je v kompetenci premiéra,“ řekl Zeman. „Teď je to informační válka, ze všech stran se na nás valí nové informace, ale pokládám za nutné stát v této věci po boku spojenců,“ uvedl naopak Andrej Kiska. Slovensko je jediná země Visegrádské čtyřky, která nevyhostila ruské diplomaty. „To je mi líto,“ dodal Kiska.

K sestavování české vlády Miloš Zeman doplnil, že je rád, že se rýsuje vláda „na půdorysu koalice ANO-ČSSD a podporovaná KSČM“. „Programově je dosaženo úplné shody, ale taková maličkost, jako jsou personální otázky, bude ještě diskutována,“ dodal s přiznanou ironií Miloš Zeman.

Zeman se vyjádřil také k vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. „Pan Ryan přiletěl do České republiky a veřejně prohlásil, že si přiletěl pro pana Nikulina. Ať je to, jak chce, pan Nikulin může sloužit jako prostředek politického boje uvnitř Spojených států,“ řekl Zeman. Češi by se podle prezidenta do tohoto boje neměli plést.

Reklama

Doporučované