Hlavní obsah

Vypadni, Ondráčku a Bureše do koše, demonstroval několikatisícový dav na Václavském náměstí

Demonstrace za odvolání předsedy komise pro kontrolu GIBS.Video: Seznam

 

Reklama

Vpodvečer se na pražském Václavském náměstí, kde v lednu 1989 Zdeněk Ondráček zasahoval proti demonstrantům, konal protest proti jeho zvolení do čela komise pro kontrolu činnosti GIBS.

Článek

V jedenácti českých městech se protestovalo proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Účastníci podepisovali petice za novou volbu předsedy komise.

Na Facebooku svoji účast potvrdily desítky tisíc lidí.

Premiér v demisi Andrej Babiš v neděli večer na svém Facebooku uvedl, že chce navrhnout odvolání Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. A pokud to udělá někdo jiný, bude hlasovat pro odvolání.

Demonstrace na Václavském náměstí.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Poslanecký klub hnutí ANO bude v úterý jednat o návrhu na odvolání poslance Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS. I komunisté situaci kolem Ondráčka proberou na úterním jednání poslaneckého klubu.

Ondráčkovo odvolání navrhne v úterý ve Sněmovně poslanecký klub ODS. Na demonstraci v Brně to dnes řekl předseda strany Petr Fiala. 

Bývalý policista Ondráček, který se podílel na zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989, byl do čela komise zvolen na třetí pokus minulý pátek a volba vzbudila kontroverze, jak kvůli jeho minulosti, tak pro jeho současný postoj k ní.

Ondráček už dřív prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje.

Záznam z Václavského náměstí z demostrace proti zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM).Video: Seznam

Ondráčka v pátek zvolilo 79 poslanců, potřeboval 78 hlasů. Kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Reklama

Doporučované