Hlavní obsah

Mimořádná prohlídka Kuksu. Nahlédněte do nádherných zahrad i barokního hospitalu

Živě přenáší Seznam.cz den otevřených zahrad na Kuksu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedinečnou šanci prohlédnout si barokní zahrady Kuksu mají v neděli návštěvníci této významné památky. Seznam.cz přináší akci v přímém přenosu.

Článek

Na Kuksu ve východních Čechách si lidé v neděli prohlížejí zdejší nádherné zahrady. Událost, která vznikla ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), probíhá vždy během druhého červnového víkendu.

Otevírá běžně nepřístupné zahrady. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních témat šíření osvěty o klenotech zahradního umění. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství. A to prostřednictvím průvodcovaného programu, jehož hlavním úkolem je oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem. Letošního ročníku se zúčastní 200 zahrad po celé České republice.

Bylinková a ovocná zahrada se nachází v bezprostřední blízkosti Hospitalu Kuks. Z původních šestnácti pravidelných zatravněných čtverců je v současnosti na dvanácti čtvercích založena Bylinková zahrada. V každém z těchto čtverců je dvanáct obdélníkových záhonů s bylinkami, zeleninou a květinami k řezu. Po obvodu Bylinkové zahrady jsou v původních štěpnicích vysázeny ovocné stromy (jabloně, třešně, hrušně). V areálu jsou i pěstební skleníky a moderní teplovzdušná sušárna bylin.

Reklama

Související témata:

Doporučované