Hlavní obsah

Záznam přenosu z vesmíru: Loď Cygnus se spojila s ISS

Záznam celé akce ve vesmíru: NASA připojuje loď Cygnus k Mezinárodní vesmírné stanici.

 

Reklama

K Mezinárodní vesmírné stanici v úterý dorazily tři tuny přístrojů a zásob.

Článek

Americká vesmírná agentura NASA prožila perný den.

V úterý nastal souběh dvou operací: těsně po sobě dopoledne (středoevropského času) vypustila z vojenské letecké základny ve Vandenbergu v Kalifornii nový typ satelitu pro předpovědi počasí, ale zároveň čekala na astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici zásilka ze Země.

Loď Cygnus přivezla více než tři tuny zásob a přístrojů pro další experimenty na ISS. Náklad nese jméno po zesnulém astronautovi s českými kořeny Eugenu Cernanovi, posledním člověku, který zatím stanul na povrchu Měsíce.

Spojení mezi lodí Cygnus a ISS mělo nastat v 10:50 SEČ, ale operace měla mírné zpoždění. Členové posádky ISS Paolo Nespoli a Randy Bresnik zachytili loď s nákladem pomocí robotického ramena. Cygnus zůstane připojena do 4. prosince.

Loď Cygnus letěla k ISS už od neděle. Původně měla na Mezinárodní vesmírné stanici přistát už v pondělí, ale její start ve Virginii (USA) musel být v sobotu odložen o jeden den kvůli příliš blízko letícímu letadlu. Zpoždění tak způsobilo to, že během několika málo minut musela NASA „odbavit“ obě operace.

Druhou operací bylo vypuštění satelitu s označením JPSS-1. Je první z nové řady, která má - laicky řečeno - výrazně zpřesnit předpověď počasí. Bude dodávat údaje, které umožní meteorologům předpovídat se stejnou přesností jako v současnosti na tři dny vývoj počasí až na týden dopředu. Zároveň bude sledovat takové ekologické události, jako jsou například lesní požáry nebo sucha.

Na programu NASA spolupracuje s Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA). Přípravy na start rakety JPSS-1 trvají již více než rok. Vyslání tří satelitů ze stejné řady se plánuje na roky 2021, 2026 a 2031.

Reklama

Doporučované