Hlavní obsah

Už to nemá smysl, nejlepší český fotbalista posledních let Tomáš Rosický oznámil konec kariéry

Podívejte se, jaká byla fotbalová kariéra Tomáše Rosického.

 

Reklama

Hlavním důvodem není podle Rosického zdraví, ale fakt, že už nemá týmu na hřišti co nabídnout. Dál by ale chtěl ve Spartě působit. V jaké funkci zatím ale není jasné.

Článek

Tomáš Rosický ukončil aktivní fotbalovou kariéru. „Moje tělo dlouho říkalo, že už nechce pokračovat. Já to tahal vždy hlavou, i když to bylo i přes závit. Nyní mi ale vypnula i mysl a nemá cenu pokračovat,” zdůvodnil své rozhodnutí.

„Nejde o zdravotní důvody. Zjistil jsem, že už nemám na hřišti co nabídnout,” uvedl na tiskové konferenci. Dál by ale chtěl ve fotbalovém prostředí působit, a to přímo ve Spartě. „Bavíme se o tom, jaká funkce to má být, vám ale teď neřeknu,” odpověděl novinářům.

Podívejte se na tiskovou konferenci, kde Tomáš Rosický oznámil konec aktivní kariéry.

Tisková konference Sparty s Tomášem Rosickým.

Když se na konci srpna 2016 vrátil Tomáš Rosický po letech strávených v Německu a Anglii do fotbalové Sparty, vítali ho fanoušci jako spasitele. V minulé sezoně však v rudém dresu kvůli zdravotním problémům odehrál jen 20 minut proti Mladé Boleslavi, letos na podzim už přidal 11 zápasů a gól proti Karviné.

Patří mezi fotbalové osobnosti, na které se nikdy nezapomene. Navždy se bude vzpomínat na Masopustův slalom, Panenkův dloubák - a také na Rosického šajtli. Tomáš Rosický toho samozřejmě uměl mnohem víc než jen speciální kop s nezvyklou falší.

Když český supertalent v lednu 2001 přestoupil za půl miliardy korun ze Sparty do německé Borussie Dortmund, jako tehdy nejdražší posila historie bundesligy, obratem se ujala obdivná přezdívka Malý Mozart, tak povznášející byl pohled na jeho hru.

S Borussií získal i mistrovský titul a v předvečer mistrovství světa 2006 posunul svou kariéru ještě výš, do londýnského Arsenalu. Deset let, které tam prožil, přineslo chvíle slávy, ale i utrpení. Rosického kariéru protkala řada zranění, rok a půl léčil bolavou podkolenní šlachu, ale dokázal se vždy vrátit ve velkém stylu, dvakrát vyhrál FA Cup.

I česká reprezentace fungovala vlastně ve dvou módech, s Rosickým a bez něj. Když hrál, bylo hej. Jako třeba na Euru 2004, kde Brücknerův tým s Rosickým, Nedvědem a spol. došel do semifinále. V reprezentačním dresu absolvoval Rosický 105 utkání, nastřílel v nich 23 branek.

Už v 19 letech nastoupil na Euru 2000, hrál i na evropských šampionátech v letech 2004 a 2012, navíc i na mistrovství světa 2006, kde vstřelil parádní gól do sítě týmu USA.

Pohled na jeho hru byl zážitek, experti v souvislosti s Tomášem Rosickým nezřídka používali spojení geniální fotbalista. Tam, kde jiní viděli jedno dvě herní řešení, on viděl třetí, čtvrté, páté. A především to nejlepší. A uměl ho i technicky realizovat.

Jeho fotbalové umění asi nejlépe ze všech popsal Arséne Wenger, manažer Arsenalu: „Tomáš je přesně ten hráč, kterého všichni zbožňují. Když milujete fotbal, musíte milovat Rosického.”

Reklama

Doporučované