Hlavní obsah

Odvolaný šéf FBI pod přísahou potvrdil ruský vliv na volby v USA. Bílý dům už zareagoval

Výpověď exšéfa FBI Jamese ComeyhoVideo: Ruptly

 

Reklama

Výpověď Jamese Comeyho byla předem intenzivně očekávaná, přenosy běžely i v amerických barech jako při Super Bowlu.

Článek

Bývalý ředitel FBI James Comey vypovídal pod přísahou před senátním výborem.

V první hodině svého slyšení prohlásil, že nepochybuje o snaze Kremlu ovlivňovat loňskou kampaň před prezidentskými volbami v USA. A řekl také, že Donald Trump a jeho lidé se snažili pomocí lží a zjednodušování očerňovat jeho osobně i celou FBI.

„Prezident Trump mě nežádal o zastavení vyšetřování údajného zasahování Ruska do loňské předvolební kampaně v USA," vypověděl Comey a naznačil, že Trump zjevně podmiňoval jeho setrvání ve funkci loajalitou vůči šéfovi Bílého domu.

Už v minulosti pak řekl, že na něj nově zvolený prezident vyvíjel tlak, aby zastavil vyšetřování Michaela Flynna, někdejšího bezpečnostního poradce Bílého domu.

„Trump po mně chtěl, abych celou záležitost trochu utlumil a chtěl se ujistit, že není předmětem vyšetřování," vypověděl Comey.

Bílý dům reaguje

Prezident Donald Trump není lhář. V reakci na výpověď bývalého Jamese Comeyho to uvedla mluvčí Bílého domu. Sám Trump svým příznivcům, kteří se shromáždili ve Washingtonu, řekl, že ze současného „obležení" vzejdou větší, lepší a silnější než kdy dřív.

„Mohu s určitostí říct, že prezident není lhář," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v době, kdy v Senátu ještě probíhala veřejná část slyšení Comeyho.

Trump sám se ke slyšení přímo nevyjádřil. Mluvčí Bílého domu uvedla, že si není jistá, zda se prezident díval na přímý přenos.

Výpověď Jamese Comeyho byla už předem v Americe intenzivně očekávaná, dokonce se na ni speciálně připravovaly i bary a hospody, které očekávaly nával hostů jako při „Super Bowlu". Srovnání přímého přenosu veřejného senátního jednání s finále ligy amerického fotbalu není podle agentury AP přehnané, protože výslech označují média za vrcholnou politickou událost roku.

Washingtonský bar Union Pub se rozhodl rozdávat drinky zdarma pokaždé, kdy se Trump ke Comeyho výrokům vysloví na svém oblíbeném Twitteru.

Co si řekli Trump a Comey

„Potřebuji oddanost, očekávám věrnost," měl Trump Comeymu říct v lednu během společné večeře. „Velmi mě to znepokojilo, neboť FBI má k výkonné moci tradičně nezávislý status," uvedl Comey. Prezident měl během setkání také na Comeyho naléhat, aby „našel způsob, jak to nechat být, jak nechat Flynna být.”

FBI vyšetřovala někdejšího hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli jeho nejasným vazbám na Rusko. Flynn v průběhu vyšetřování na svou funkci rezignoval.

Trump podle Comeyho řekl, že na Flynnových rozhovorech s Rusy nebylo nic špatného a že ho musel nechat odstoupit kvůli tomu, že mylně informoval viceprezidenta Mikea Pence o svém setkání s ruským velvyslancem. „Dodal, že pokud jde o Flynna, chová ještě jiné obavy, ty ale neupřesnil," uvedl Comey k rozhovoru s prezidentem.

Comey byl Trumpem na začátku května nečekaně odvolán. Stalo se tak jen několik dní poté, co v záležitosti možného ruského vměšování do voleb vypovídal před Senátem a záhy se měl objevit i v Kongresu. Prezident odvolání zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu.

Spekulace o tom, že odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, šéf Bílého domu odmítl.

Reklama

Doporučované