Hlavní obsah

Incident při slavnostním otevření Národního muzea. Prezident lže, křičel muž z publika

Podívejte se, jak na prezidenta Miloše Zemana křičel někdo z publika v Národním muzeu.Video: ČTK

 

Reklama

Po letité rekonstrukci se slavnostně otevřela historická budova Národního muzea v Praze.

Článek

Po osmi letech rozsáhlé rekonstrukce začala nové éra budovy, v níž Češi najdou nejvíc ze své historie, ale nejen z ní. Národní muzeum, jeho historická budova v horní části Václavského náměstí, se slavnostně otevřelo.

Byli u toho premiéři několika zemí, protože otevření bylo připraveno jako součást oslav 100. výročí vzniku československého státu. Slavnostní řeč pronesl i prezident Miloš Zeman. Před tím, než přišel k řečnickému pultu, se sálem ozvalo krátké zvolání. „Hanba prezidentovi, který lže. Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám.” Zeman na muže, kterého Deník N později identifikoval jako historika, kurátora a bývalého novináře Jakuba Jareše, reagoval před začátkem svého proslovu. „Každý máme úroveň, jakou máme. Někdy tuto úroveň předvádíme i při těch nejméně vhodných příležitostech,” dodal Zeman.

Jareš Deníku N řekl, že postavit se a pojmenovat věci nahlas bylo jediné, co mohl na místě udělat. „Přišlo mi, že k člověku, který systematicky lže, nahrává diktaturám a vtipkuje o vraždách novinářů, nejde mlčet a tvářit se, že je s touto zemí všechno v pořádku. Jinak jsem akci nijak nenarušoval,“ uvedl.

Záznam přímého přenosu ze slavnostního otevření opravené historické budovy Národního muzea v Praze.Video: čtk, ČTK

V projevu Zeman kritizoval, že se v Praze nedaří stavět nové krásné budovy. Popřál politikům, kteří se ujímají města po nedávných komunálních volbách, aby měli odvahu preferovat moderní soudobé architekty. „Vzpomeňte na osud knihovny Kaplického na Letenské pláni, mělo to být magické oko nad Prahou, z tohoto oka nezbylo nic kvůli politickým šarvátkám,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš ocenil schopnost Československa a Česka opakovaně generovat světově významné osobnosti. Lidé v Česku si podle něj mají víc věřit, přestat s nadáváním, brbláním a vykopáváním příkopů mezi sebou. „My na to máme. Myslím, že to cítíme všichni, tak ať to ví celý svět,“ konstatoval Babiš.

Předseda slovenské vlády Peter Pellegrini uvedl, že navzdory některým peripetiím je vztah Česka a Slovenska ve světě vzorem. Vzájemných vztahů si podle něj musejí oba státy vážit, ale nespoléhat se na to, že přicházejí automaticky. „Kultivujme naše přátelství při každé příležitosti. Ve složitých časech se potřebujeme ještě více než kdykoliv předtím.“

Do rekonstrukce za dvě miliardy korun je vedle historické budovy zahrnuto také oživení přilehlého parku – Čelakovského sadů – a přibude rovněž tramvajová trať mezi muzeem a bývalým Federálním shromážděním.

Podívejte se, jak to vypadalo uvnitř Národního muzea krátce před dokončením rekonstrukce:

Jak se opravovalo Národní muzeum?Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Po rekonstrukci nebude v muzeu hned možné navštívit všech osm stálých expozic, postupně budou otevřené v roce 2019. Z podoby expozic, kterou návštěvníci znali do roku 2011, zůstane v prostorách umístěn exponát plejtváka myšoka a zároveň část mineralogické expozice, jež byla prohlášena za kulturní památku a stala se tak památkově chráněnou součástí historické budovy.

Ostatní části expozic budou zcela nové. Celkově bude vystaveno zhruba 80 tisíc sbírkových předmětů, což je o celou třetinu více, než tomu bylo před uzavřením historické budovy a její následnou rekonstrukcí.

Reklama

Doporučované