Hlavní obsah

Petříček letí na Ukrajinu, podpoří její suverenitu i krymské Tatary

Podívejte se na brífink ministra zahraničí před odletem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček odlétá na návštěvu Ukrajiny. V pondělí se setká s prezidentem Petrem Porošenkem, svým protějškem Pavlem Klimkinem, předsedou parlamentu Andrijem Parubijem či představiteli krymských Tatarů, protestujících proti ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Článek

Ministerstvo zahraničí v předvečer návštěvy uvedlo, že mezi hlavní témata rozhovorů bude patřit podpora územní jednoty a suverenity Ukrajiny, podpora reforem a česko-ukrajinské vztahy.

Petříček v úterý navštíví i východ Ukrajiny, včetně přístavu Mariupol, který zasáhlo omezení lodního provozu ze strany Ruska v klíčovém Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Zde se loni v listopadu také stal incident, při kterém Rusové střelbou zranili ukrajinské námořníky, zajali je a zmocnili se tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva.

Ministr Petříček chce na Ukrajině rovněž navštívit pietní místa spojená s československými vojáky a uctít jejich památku. Plánuje i setkání se zástupci českých firem působících na Ukrajině.

Již dříve Petříček uvedl, že by chtěl s ukrajinskými představiteli mluvit také o ukrajinském zákoně, který rozšiřuje řady válečných veteránů, jimž přísluší sociální výhody, o takzvané banderovce. Jde o někdejší příslušníky Ukrajinské povstalecké armády (UPA), ozbrojené složky Organizace ukrajinských nacionalistů Stepana Bandery. UPA za druhé světové války na některých místech Ukrajiny spolupracovala s Němci, jinde s nimi bojovala. Někteří členové UPA se podíleli na vyvražďování Židů, Poláků a volyňských Čechů.

Reklama

Související témata:

Doporučované