Hlavní obsah

Záznam pohřbu: Dozněly salvy i hymna. Plzeň se loučila s nejmladším vojákem padlým v Afghánistánu

Seznam přenášel rozloučení s vojákem Patrikem Štěpánkem. Můžete se podívat na záznam.Video: Seznam Zprávy

 

Lidé se v Plzni rozloučili s vojákem Patrikem Štěpánkem. Jde o nejmladšího ze skupiny zabitých vojáků v Afghánistánu na začátku srpna. A současně je to poslední pohřeb tohoto týdne.

Článek

Voják Patrik Štěpánek se narodil 14. září v roce 1993. V armádě byl od roku 2015 a Afghánistán byla jeho první mise.

Pohřeb se odehrál v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni na Slovanech. Zúčastnil se ho náčelník Generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar.

Při teroristickém útoku v Afghánistánu zemřeli kromě Patrika Štěpánka také Kamil Beneš a Martin Marcin. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při pěší hlídce nedaleko Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Patrik Štěpánek z Mokroušů na Plzeňsku se jako čtyřiadvacetiletý stal nejmladší obětí atentátníka.

Foto: Armáda ČR

Voják Patrik Štěpánek.

Poslední rozloučení s Martinem Marcinem se uskutečnilo v úterý v Chomutově. Kamil Beneš byl pohřben ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou.

Pohřeb je vždy s veškerými vojenskými poctami, nechybí čestná stráž, vždy nad místem pohřbu přeletí také stíhačky. Předchozích dvou pohřbů se zúčastnily vždy stovky lidí.

Na pomoc rodinám českých vojáků zabitých při nedávném sebevražedném útoku v Afghánistánu lidé poslali již přes sedm milionů korun. ČTK to řekl Jindřich Plescher z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Sbírku vyhlásil brzy po úmrtí vojáků Vojenský fond solidarity. „K dnešnímu dni je na kontě mimořádné sbírky 7 049 060 korun,“ uvedl Plescher tento týden ve čtvrtek. Zástupci fondu již dříve řekli, že do sbírky posílají peníze soukromé osoby, firmy, sportovní kluby, ale i vojáci samotní.

Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Související témata:

Doporučované