Hlavní obsah

Grilování eurokomisařky: Chtěla bych řešit dopravu nebo vnitřní trh. Babišovu kauzu jako limit necítím

Sněmovní výbor pro EU projednává nominaci Věry Jourové do EK.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes dopoledne projednává nominaci současné eurokomisařky Věry Jourové do nové Evropské komise, která začne fungovat od listopadu.

Článek

Projednání nominace Věry Jourové ve výboru je nutnou podmínkou pro to, aby návrh mohla schválit vláda. Ta by o něm podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla hlasovat 26. srpna.

Na jednání sněmovního výboru Andrej Babiš řekl, že poprvé v historii členství ČR v Evropské unii je nominovaná eurokomisařka osobou, která působila ve funkci celé minulé volební období. Proto Jourovou považuje za vhodnou kandidátku. „Paní Jourová působila v Evropské komisi a zastupovala evropské zájmy, nezastupovala zájmy České republiky,“ řekl Babiš s tím, že Jourovou považuje za zkušenou.

Věra Jourová poslancům předestřela přehled věcí, které vzešly z jejího pětiletého období ve funkci. Sama uvedla, že vše prováděla ku prospěchu České republiky. „Jsem hrdá na EU, která prošla jako společenství občanů řadou krizí, jako je například nyní brexit, migrace. Jsem hrdá na to, že EU řeší tyto věci. Podle analýzy je nyní v lepší kondici než v roce 2014. Jsem si vědoma, že vyžaduje reformy, kde je potřeba společná regulace,“ řekla Jourová na úvod jednání. Zlepšit se podle ní má komunikace s občany.

„Budu prosazovat mimořádně důležité věci pro ČR, jako prosperita průmyslu, rozšiřování trhu pro evropské firmy, udržování způsobu života v Evropě, způsob demokracie a svobody. Myslím si, že pro mě bude i nadále svatý princip, že společně v Evropě bychom měli dělat jen věci, které jsou důležité dělat na úrovni Evropy,“ prohlásila současná eurokomisařka.

Věra Jourová také řekla, že během svého působení neměla s ministry v jejich resortech sebemenší problém. Stejně tak popsala otevřenou komunikaci a transparentnost s Evropským parlamentem. „V mém portfoliu měl EP částečně i legislativní moc. Nemohu si stěžovat na spolupráci s EP, zejména ve svých výborech,“ popsala komunikaci v Bruselu Jourová.

Jourová také uvedla, že by se nebránila pozici místopředsedkyně Evropské komise. A o jaké portfolio by měla zájem? „Zajímá mě digitální agenda, vnitřní trh, obchod a doprava,“ vypočítala dosavadní komisařka.

Čelila také otázkám, zda se neobává, že výběr agendy pro ni bude ovlivněn kauzou premiérova střetu zájmů. Auditoři Evropské komise v předběžné zprávě uvedli, že Agrofert by neměl čerpat dotace, protože jej Andrej Babiš nadále ovládá, ačkoli firmu zaparkoval do svěřenských fondů. Chtějí proto, aby Česko vrátilo stamiliony do unijní kasy.

„Necítím limity. Pokud by tam byly náznaky omezení, že mi nemohou dát portfolio, protože jsem z Česka, tak bych to považovala jako velkou nedůvěru a urážku. Jsem tam pět let. Ukázala jsem, že jsem nezávislá, a není zde důvod, aby mi nebylo dáno nějaké portfolio,“ uvedla k tomu Jourová.

V otázce klimatických změn současná komisařka v EU prohlásila, že pokud chceme klimatické změny zastavit, tak se budeme muset uskromnit a provést určitá opatření. K tématu Jourová zmínila, že se bude přiklánět ke studiím a analýzám vědců. „Myslím si, že to je obecně platné,“ míní Jourová. „Musíme opravdu vyvíjet tlak na všechny velké znečišťovatele tak, aby Evropa nebyla ten jediný poslušný žák ve třídě,“ dodala později k tématu.

Jourová pak označila téma migrace za neukončené a je ráda, že nařízené povinné migrační kvóty jsou minulostí. Evropa je nicméně podle ní bohatý kontinent, který má pomáhat.

Eurokomisařka se chce mimo jiné zabývat vnitřní bezpečností. Budoucí komise podle ní bude reagovat na poptávku občanů – ti chtějí prosperitu a bezpečnou Evropu. Jourová tak požaduje technologické vybavení na nové hrozby a posílení rozpočtu. „Jsou tam daleko vyšší peníze nejen pro Europol, ale i daleko více peněz, co se týká kybernetické bezpečnosti,“ vysvětlila eurokomisařka.

V uplynulých týdnech zaznívaly v hnutí ANO hlasy, že by Česko mohlo do komise místo Jourové navrhnout místopředsedkyni Evropského parlamentu Ditu Charanzovou (ANO). Babiš ale koncem července prohlásil, že vláda opět navrhne nynější eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen. Premiér ale uváděl, že by pro příštích pět let mělo Česko usilovat o jiné portfolio, zmiňoval například vnitřní trh nebo digitalizaci.

Vláda projedná nominaci Jourové až v poslední možný termín, podle Babišova dřívějšího vyjádření musí být do 26. srpna vybrané jméno odesláno do Bruselu. Premiér ale odmítl, že by pozdější nominace kandidátky na eurokomisařku mohla negativně ovlivnit to, jaké portfolio Česko získá.

Na konci září čeká kandidáty na eurokomisaře slyšení v Evropském parlamentu, jehož schválení potřebují pro zisk postu. Nová komise vedená Ursulou von der Leyenovou začne úřadovat od 1. listopadu.

Reklama

Doporučované