Hlavní obsah

Poslanci zamítli zákon o hradním kancléři. Mynář nebude muset na Hradě skončit

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci jednali o novele zákona, která měla za cíl změnit podmínky fungování hradního kancléře.

Článek

Po letech marného úsilí prezidentova kancléře Vratislava Mynáře o získání bezpečnostní prověrky, bez níž není nejbližší spolupracovník hlavy státu na řadě strategických mezinárodních jednání důvěryhodnou osobou, odmítla Sněmovna návrh, aby bezpečnostní prověrka byla pro tuto vysokou pozici povinná.

Poslanci hnutí Starostové a nezávislí navrhli totiž novelu zákona o Kanceláři prezidenta republiky, podle níž by prezidentův kancléř musel mít do budoucna prověrku na nejvyšší stupeň utajení (stupeň přísně tajné) a musel by ji získat do roka od nástupu do funkce.

„Funkce kancléře prezidenta republiky je důležitou a váženou pozicí, která si zaslouží být obsazena důvěryhodnou a prověřenou osobou, jež bude hájit zájmy státu, a ne své osobní,“ řekla za předkladatele zákona poslankyně STAN Věra Kovářová.

Novele však věnovala Sněmovna na plénu jenom několik minut, než ji zákonodárci zamítli.

Pro zamítnutí zákona hlasovalo hnutí SPD, KSČM a většina poslanců z hnutí ANO a ČSSD. Proti zamítnutí byly naopak poslanecké kluby Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN.

Zákon mířil právě na nynějšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten prověření na nejvyšší stupeň navzdory několikaleté snaze stále nezískal. Funkci ale vykonává nadále, i když nesmí mít přístup k utajovaným dokumentům, což ho diskvalifikuje z některých jednání.

Poslankyně Věra Kovářová se nijak netají tím, že novela byla ušita na případ Vratislava Mynáře.

„O tom, jak funguje na Hradě pan kancléř Mynář, už v minulosti mluvilo kriticky hodně z nás. A zřejmě se to bude opakovat, protože kolem pana kancléře vznikají nové a nové aféry. Přestože se pan Mynář snaží vzbudit dojem přičinlivého, leč jinak nezajímavého úředníka, jehož nejzávažnějším úkolem je zajistit, aby bylo na Pražském hradě pěkně uklizeno a květiny řádně zality, skutečnost je jiná,“ zaznělo při předchozích projednáváních novely od Kovářové ve Sněmovně.

Mynář rozhodnutí Sněmovny přivítal.

„Věřil jsem ve zdravý rozum ve Sněmovně a nic jiného jsem nepředpokládal. Je to samozřejmě hloupost a uražená ješitnost některých poslanců, kteří už nevědí, jakým způsobem by exhibovali. Takže já jsem za to samozřejmě rád,“ řekl kancléř ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované