Hlavní obsah

ČSSD nevyloučila podporu Babišově druhé vládě, komunisté už té první

Andrej Babiš hovořil s KSČM o podpoře vlády.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Hnutí ANO ve středu pokračovalo v jednání se sněmovními stranami o možné podpoře či toleranci menšinové vlády.

Článek

„Setkali jsme se dnes se třemi partnery, se STAN, KSČM a ČSSD. Starostové nás nepodpoří, KSČM, tam jsme probírali konkrétní programové průniky a domluvili jsme se, že budeme pokračovat dál, no a ČSSD, tam to proběhlo podobně, diskutovali jsme podrobně problematiku Ministerstva obrany, v prvním pokusu nás nepodpoří, ale nevylučují podporu v druhém pokusu,“ řekl Andrej Babiš po skončení všech tří schůzek.

„Se sociálními demokraty jsme si řekli, že o programových věcech budeme dál jednat,“ doplnil premiéra Babiše místopředseda hnutí ANO Jan Faltýnek.

Babiše ještě čeká jednání s Tomiem Okamurou, Piráty a TOP 09, se všemi se sejde ve čtvrtek.

ANO uspělo u komunistů

Druzí v pořadí středečních schůzek premiéra Babiše byli komunisté, kteří už dříve dali najevo, že jsou ochotni tolerovat jeho menšinový kabinet. Jenže mezitím se například nepodařilo zvolit jejich poslance Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro dohled nad GIBS.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po dnešním jednání řekl, že komunisté jsou ochotni Babišovu vládu tolerovat, ale jen za určitých okolností. „Úvodní jednání se týkalo průniku volebních programů. Jsou věci, kde se neshodneme, proto do vlády s ANO určitě nevstoupíme, jedná se tu pouze o toleranci,“ řekl Filip.

Andrej Babiš jedná o podpoře své vlády.

Za společné body s hnutím ANO označil obecné referendum, minimální mzdu, ochranu přírodních zdrojů, hlavně vody. „Zabrousili jsme i na jiné věci s tím, že si ještě na to vyměníme názory,“ řekl Filip. Vládní prohlášení se mu zdá povrchní, místy nepříliš srozumitelné. „Ale shodli jsme se, že můžeme dál jednat a budeme dál jednat. Času je dostatek (do 9. ledna, kdy jedná výkonný výbor KSČM - pozn.red.).“

Premiér Babiš jednal o podpoře své vlády také s ČSSD:

Premiér Babiš jednal o podpoře své vlády s ČSSD.

Starostové slíbili podporu zákonů

Před komunisty se delegace ANO setkala se Starosty.

„Slíbili jsme hned po volbách, že s hnutím ANO do vlády nepůjdeme, to platí,” řekl Petr Gazdík (STAN) po jednání s lídry ANO. Připustil ale, že existují programové shody (například eGovernment) a ty ve Sněmovně podpoří, pokud s nimi vláda přijde jako se zákony. „Jsme rádi, že ANO převzalo část našeho programu,” doplnil Gazdíka Jan Farský. „Nabídli jsme hnutí ANO naše odborníky, máme je z praxe, budeme vše konzultovat už při tvorbě zákona, nikoliv až ve Sněmovně,” doplnil Gazdík.

Starostové po setkání s premiérem Babišem:

Andrej Babiš vedl povolební vyjednávání o vládě i se Starosty.

STAN trvá na tom, že premiérem by neměl být člověk, který je vystavený trestnímu stíhání. Vládní prohlášení označili Starostové za směs bohulibých cílů a populismu (například nižší daň na pivo).

ODS a lidovci řekli ne

Politici ODS a KDU-ČSL na úterních schůzkách dali najevo, že s podporou jejich poslanců ANO počítat nemůže. Sérii konzultací ukončí Babiš ve čtvrtek, kdy se se svým týmem sejde s Piráty, SPD a TOP 09.

Babiš od schůzek se sněmovními stranami v tomto týdnu nečeká příslib důvěry pro svůj kabinet. „Je to první kolo,” řekl.

V rozhovorech hodlá pokračovat po Novém roce. Před Sněmovnu se žádostí o důvěru předstoupí jeho kabinet 10. ledna.

Reklama

Doporučované