Hlavní obsah

Premiér Babiš, další politici, vojáci a sokolové položili květiny u Masarykova hrobu v Lánech

Záznam přenosu: Premiér v demisi Andrej Babiš u hrobu TGM v Lánech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

První československý prezident se narodil přesně před 168 lety.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš přijel ve středu do Lán, aby k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka položil věnec.

Masaryk se narodil 7. března před 168 lety. Ústavní činitelé tradičně pokládají při této příležitosti věnce a květiny u jeho hrobu. Před premiérem přijel do Lán prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou, s Babišem přijel také předseda Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Věnec položila i ministryně obrany Karla Šlechtová.

Zeman má před inaugurací

Masarykův hrob navštívil prezident Miloš Zeman v tento den už před svou první inaugurací před pěti lety. Druhá inaugurace ho čeká zítra.

Znovuzvolený prezident se svou manželkou Ivanou u Masarykova hrobu vyslechl vojenskou večerku, kterou zatroubil člen Hradní stráže. Pietní akt trval asi pět minut. Poté prezidentský pár s doprovodem nasedl opět do aut a odjel.

Na hřbitov přišlo také několik členů České obce sokolské a další lidé. Podle sokolky Anny Holanové, která k Masarykovu hrobu u příležitosti jeho výročí chodí pravidelně, jich bylo méně než v dřívějších letech. Návštěva prezidenta ji překvapila.

Masaryk v Lánech

Tomáš Garrigue Masaryk, v letech 1918 až 1935 první prezident Československa, začal do Lán jako hlava státu jezdit od roku 1920. Tamní zámek byl vybrán jako letní sídlo prezidenta Československé republiky už v roce 1919. Masaryk zemřel v Lánech 14. září 1937 ve věku 87 let. Bylo to skoro dva roky poté, co na prezidentský úřad ze zdravotních důvodů abdikoval. V Lánech je pohřben, stejně jako jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice.

Na lánském zámku bydlel v období druhé světové války i prezident Emil Hácha. Poté bylo sídlo využíváno sporadicky, o jeho oživení se postaral až první polistopadový prezident Václav Havel. Zámek pravidelně navštěvoval i jeho nástupce Václav Klaus, stejně jako dosud Zeman.

Reklama

Doporučované