Hlavní obsah

Záznam debaty prezidenta s oceláři v Třinci. Zeman dostal ocelový popelníček a poradil firmě, co má koupit

Záznam: Prezident Miloš Zeman v Třineckých železárnách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezi pracovníky Třineckých železáren zavítal prezident Miloš Zeman. Tradiční těžký a hutní průmysl v Moravskoslezském kraji prochází obdobím hromadných propouštění a nejistoty, co bude dál s největšími firmami, které zaměstnávají tisíce lidí. Diskusi s třineckými železáři jsme na Seznamu vysílali živě.

Článek

Prezident Miloš Zeman vyzval vedení Třineckých železáren, úspěšné severomoravské firmy, aby koupilo ostravský ArcelorMittal. Učinil tak v druhý den své třídenní návštěvy severní Moravy a Slezska, který mimo jiného trávil mezi zaměstnanci Třineckých železáren. Diskutoval s nimi o nejisté situaci ocelářského byznysu v posledních měsících a týdnech. Debatu jsme přinášeli na Seznam.cz v přímém přenosu.

„Seznámil jsem se podrobně s výsledky vašeho podniku, například jsem zjistil, že průměrná mzda tady je 33 tisíc korun,“ uvedl v projevu k ocelářům prezident. „Přijel jsem se ale hlavně přimluvit, abyste koupili ArcelorMittal, takový podniček, i kdybyste si měli půjčit,“ prohlásil Miloš Zeman. „V posledních letech vyplatil padesát miliard na dividendách, a ty opustily republiku. Kupte si tento malý podniček, protože si myslím, že Třinecké železárny tak založí prosperující holding,“ uvedl prezident Zeman.

Bible jako dárek a otázka na Babiše

Jako dárek od ocelářů dostal výtisk bible, ocelovou misku a vzápětí otázku, jak to bude s vládou a její důvěrou. „A není to takto, jak to máme nyní, lepší, nemyslíte?“ začal prezident odpovídat a přiznal, že je to spíše provokativní otázka, a pak přidal vážněji míněnou odpověď: „Přál bych si, aby vládla vláda s důvěrou Sněmovny. ANO o sobě říká, že je stranou pravého středu, a když ji tedy doplní levice, podpořená další levicí, bude to dobrá kombinace pro tuto zemi.“

Z železáren se pak Zeman přesune do Karviné a v půl čtvrté odpoledne má v plánu setkání s občany na Masarykově náměstí. V půl páté přijede do Orlové, kde jej čeká v 17:15 setkání s občany na prostranství před DDM.

Třetí den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji začne ve čtvrtek ve 13:15 příjezdem do obce Slezské Pavlovice, kde se ve 13:50 setká s občany.

Reklama

Doporučované