Hlavní obsah

Podruhé jmenuji Babiše premiérem, bez ohledu na výsledek referenda, řekl Zeman. Podívejte se na jeho vystoupení

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Žofínském fóru pronesl proslov a odpovídal na otázky prezident Miloš Zeman. Mluvil o sestavování vlády, čínské CEFC, Ferdinandu Peroutkovi a tradičně kritizoval média.

Článek

Prezident Miloš Zeman v diskusi po svém projevu na Žofínském fóru uvedl, že podruhé jmenuje Andreje Babiše předsedou vlády. A to bez ohledu na to, jak dopadne stranické referendum ČSSD.

Řekl, že předčasné volby jsou urážkou voličů a ukázkou neschopnosti politiků. Andrej Babiš má podle něj dvě varianty: 108 a 115. „Předčasné volby by měly pouze jednu výhodu: že by zmizel exhibicionista Kalousek a jeho TOP 09,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

„Projekt CEFC ostudou neskončí“ 

Zároveň se také jednalo o první větší prezidentovo vystoupení na veřejnosti od chvíle, kdy se minulý týden naplno provalil krach investic CEFC v Česku. Tedy čínské firmy, kterou právě prezident Zeman vydatně podporoval ve vstupu na český trh. Její šéf Jie Ťien-ming se stal dokonce Zemanovým poradcem.

CEFC nakoupila v posledních třech letech několik významných nemovitostí v Praze a podíly v českých firmách nebo fotbalové Slavii. V domovské Číně se ale následně dostala do problémů a upadla v nemilost tamního režimu. Šéf společnosti Jie Ťien-ming je vyšetřován policií a z čela firmy odstoupil.

Problémy se už v plném rozsahu přelily i do Česka, což vyvrcholilo ve čtvrtek tím, že obchodní partner a zároveň významný věřitel J&T převzal na základě mnohamiliardových zesplatněných pohledávek vedení CEFC Europe.

Tento akt podobný „nepřátelskému převzetí“ naplno ukázal, že čínské investice byly z velké části financovány z půjček od slovensko-české skupiny. A navíc z půjček, které CEFC nesplácela.

Na otázku Seznamu, zda zpětně nelituje podpory čínské firmy CEFC, prezident odpověděl, že fiaska ani ostudy se nebojí, protože závazky CEFC přebírá čínská státní firma CITIC.

„Výborně tomu rozuměli, ti idioti“

Předtím začal prezident tradičně kritizovat česká média. Uvedl to zvoláním: „Pozor, teď vybuchne bomba.“ Nejprve nečekaně „zabrousil“ do řad televizních sportovních komentátorů. Konkrétně kritizoval komentátora Petra Vichnara a spolukomentátorku a bývalou lyžařku Lucii Hrstkovou-Pešánovou. Za to, jak komentovali zlatou olympijskou jízdu Ester Ledecké v Super G, je nazval idioty.

Poté se ale přesunul k politickým komentátorům. Pochválil například sociologa a europoslance Jana Kellera, ale jinak většinu politických komentátorů označil za lidi, kteří „mají jen závist a nenávist“. Uvedl také, že novináři jsou nevzdělatelní.

Východiskem je podle prezidenta, že tištěná média nahradí diskuse, jako jsou ty na sociálních sítích.

Předtím, hned na úvod proslovu, zmínil prezident Zeman svůj inaugurační projev a postěžoval si, že média z něj více než výzvy k občanské aktivitě zaujala zmínka o Zdeňku Bakalovi. To přisuzuje tomu, že média zajímají katastrofy. „A pan Bakala je katastrofa svého druhu,” dodal prezident.

Proto řekl, že chce svůj proslov na Žofínském fóru tentokrát věnovat právě aktivnímu občanství.

Následně tak prezident obhajoval některé prvky přímé demokracie v politickém systému. Chválil například přímou volbu prezidenta, tedy „novinku“, která ho dvakrát vynesla na post hlavy státu. Přínosem by podle něj byla i přímá volba starostů a hejtmanů - tak, že by vyhrávali kandidáti nejúspěšnějších stran s nejvíce preferenčními hlasy.

Podle Zemana by měl dlouholetý trend pokračovat i k referendu.

V druhé části proslovu se Zeman věnoval vztahu zaměstnanců a zaměstnavatelů. „Na odborech mi vadí, že se nevěnují tématu participace zaměstnanců na životě svých podniků,“ řekl při té příležitosti prezident s tím, že větší podíl zaměstnanců na zisku firmy by je lépe motivoval.

Reklama

Doporučované