Hlavní obsah

Měli bychom obnovit domovské právo, řekl Zeman o nepřizpůsobivých a migrantech

Záznam debaty prezidenta s občany Karviné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman je na třídenní návštěvě Moravskoslezského kraje.

Článek

Prezident Zeman debatoval s obyvateli Karviné během své cesty po Moravskoslezském kraji.

„Tady mohu směle říct, milí přátelé, tady jsem v prezidentských volbách dostal 75 procent,“ začal Miloš Zeman svůj projev a věnoval ho dále nezaměstnanosti a nepřizpůsobivým lidem. „Nedával bych jim sociální dávky, ty patří matkám s dětmi, invalidům a dalším, ale nikoliv lidem, kteří jen nechtějí pracovat.“

„Myslím si, že správným postupem by bylo obnovit domovské právo,“ řekl prezident v souvislosti s nepřizpůsobivými občany, ale i nelegálními (muslimskými) migranty. Většina diskutujících děkovala Zemanovi za to, že „hájí české zájmy a lidi“.

Kupte ArcelorMittal, vyzval prezident Třinecké železárny

Už předtím - v Třinci - vyzval prezident Zeman vedení tamních železáren, úspěšné severomoravské firmy, aby koupilo ostravský ArcelorMittal. Učinil tak v druhý den své třídenní návštěvy severní Moravy a Slezska, který mimo jiného trávil mezi zaměstnanci Třineckých železáren. Diskutoval s nimi o nejisté situaci ocelářského byznysu v posledních měsících a týdnech. Debatu jsme přinášeli na Seznam.cz v přímém přenosu.

„Seznámil jsem se podrobně s výsledky vašeho podniku, například jsem zjistil, že průměrná mzda tady je 33 tisíc korun,“ uvedl v projevu k ocelářům prezident. „Přijel jsem se ale hlavně přimluvit, abyste koupili ArcelorMittal, takový podniček, i kdybyste si měli půjčit,“ prohlásil Miloš Zeman. „V posledních letech vyplatil padesát miliard na dividendách a ty opustily republiku. Kupte si tento malý podniček, protože si myslím, že Třinecké železárny tak založí prosperující holding,“ uvedl prezident.

Jako dárek od ocelářů dostal výtisk bible, ocelovou misku a vzápětí otázku, jak to bude s vládou a její důvěrou. „A není to takto, jak to máme nyní, lepší, nemyslíte?“ začal prezident odpovídat a přiznal, že je to spíše provokativní otázka, a pak přidal vážněji míněnou odpověď: „Přál bych si, aby vládla vláda s důvěrou Sněmovny. ANO o sobě říká, že je stranou pravého středu, a když ji tedy doplní levice, podpořená další levicí, bude to dobrá kombinace pro tuto zemi.“

Po diskusi v Karviné, kterou jsme na Seznamu přenášeli opět živě, se prezident v půl páté přesune do Orlové, kde jej v čeká 17:15 setkání s občany na prostranství před DDM.

Reklama

Doporučované