Hlavní obsah

Dlouhý vládě: Přestáváme se cítit jako vaši partneři, spíš jako někdo, kdo má platit vaše účty

Přímý přenos ze 31. sněmu Hospodářské komory.Video: ČTK

 

Reklama

Začíná celostátní sněm Hospodářské komory ČR. Pozváni na něj byli i prezident Miloš Zeman, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Článek

V Čestlicích u Prahy se koná sněm Hospodářské komory. Přijel na něj prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a další politici.

Sněm vede prezident HK Vladimír Dlouhý. Vyjmenoval ve svém projevu body, ve kterých má komora spory s vládou. Podle něj kabinet příliš ustupuje tlaku odborů. Ty chtějí zvýšení minimální mzdy, 5. týden dovolené a další. Vláda podle něj nepřipravuje opravdovou důchodovou reformu.

„Stávající koalice začíná být pro nás neúnosná,” řekl Dlouhý. A taky na její adresu řekl: „V poslední době se přestáváme cítit jako vaši partneři, ale spíš jako někdo, kdo má platit vaše účty.“

Prezidentovi republiky poděkoval za to, že otevírá podnikatelům dveře v zahraničí – jak se toho chopí, je už podle Dlouhého na nich.

Podmínky pro podnikání se zhoršily podle Vladimíra Dlouhého kvůli odborářům, kterým vláda vyhoví ve všem, o co si řeknou. Doplácí na to prý zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci.

Na dnešní 31. sněm Hospodářské komory se sjelo více než 250 delegátů z profesních asociací, firem, klastrů a řemeslných cechů. Hospodářská komora dnes také spustí ostrý provoz Právního elektronického systému, který bude podnikatelům jako první služba svého druhu poskytovat přehled o povinnostech, které mají vůči státu. Hospodářská komora sdružuje více než 15 000 členů, není financována státem, je nezávislá na vládě a financují ji sami podnikatelé.

Reklama

Doporučované