Hlavní obsah

Prezident Zeman přednášel na vysoké škole čínským i dalším studentům

Přednáška prezidenta Zemana na VŠFS (zdroj: přenos VŠFS na youtube.com).

 

Reklama

Prezident na Vysoké škole finanční a správní zvolil jako téma přednášky intervence ČNB proti koruně.

Článek

Prezident Miloš Zeman zařadil do svého úterního programu přednášku pro studenty soukromé Vysoké školy finanční a správní.

Jde o školu, kde v minulých letech získala vysokoškolský diplom řada pražských politiků či poslanců Sněmovny, ale která se také chlubí relativně největším počtem zahraničních studentů. Mezi těmi, kterým prezident přednášel, bylo hodně studentů z Číny.

„Pan prezident byl pozván vedením školy před několika týdny," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hlava státu na akademickou půdu přišla s přednáškou na téma kurzového závazku - mluvila o problematice nedávno ukončených intervencí České národní banky proti posilování koruny - ale v otázkách z pléna došlo i na další témata. Například, že prezident je stále příznivcem zavedení společné evropské měny, eura. „Ale jsem odpůrcem přijetí eura v současné době," řekl prezident Zeman s odkazem na politiku Evropské centrální banky.

(Přednášku si pusťte ve videu nahoře v tomto článku.)

Vystoupení na vysoké škole s přednáškou je pro Miloše Zemana spíš výjimečné. Vysoké školy navštěvuje při svých cestách po regionech a beseduje na nich se studenty.

„V příštích měsících neplánujeme návštěvy vysokých škol mimo regiony," dodal mluvčí.

Rychlé studium

Vysoká škola finanční a správní působí v Česku šestnáct let. Vyučuje se na ní ekonomie, právo a správní studia. V minulosti měla škola problémy s kauzou „rychlostudentů".

Nestandardně rychle tu vystudoval například někdejší starosta Prahy 13 David Vodrážka nebo zastupitel Prahy 10 Tomáš Hrdlička (oba z ODS). Miss world Taťána Kuchařová, tehdejší přítelkyně politika z ODS Milana Richtera, zase měla zkoušky napsané v indexu ještě před tím, než na školu vůbec nastoupila.

Akreditační komise tehdy zjistila několik pochybení. Škola ale nebyla nijak potrestána, šlo prý o výjimečné prohřešky. Vedení školy se tehdy bránilo mimo jiné tím, že šlo o mimořádně nadané studenty.

Reklama

Doporučované