Hlavní obsah

Záznam ceremoniálu: Prezident Zeman udělil nejvyšší státní vyznamenání velvyslanci Vatikánu

Prezident Zeman předal státní vyznamenání apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. Slavnostní událost z Pražského hradu jste mohli sledovat v živém přenosu.

Článek

Vatikánský diplomat získal Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, tedy nejvyšší státní vyznamenání. Guiseppe Leanza se letos dožil 75 let a z toho důvodu skončí na pozici apoštolského nuncia v Česku. Jeho nástupce by měl být znám během letošního roku.

Apoštolský nuncius reprezentuje Svatý stolec a v hostující zemi má postavení velvyslance Vatikánu.

Leanza v Praze zastupuje Vatikán od roku 2011. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI. Předtím působil na stejném postu v mnoha zemích světa, například na Haiti, v Zambii, Bosně a Hercegovině, Makedonii nebo Irsku. Sloužil také na nunciaturách v Paraguayi, Ugandě a USA.

Protože Leanza je cizí státní příslušník, může mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. října a 1. ledna.

Zemana ve středu čekalo první veřejné vystoupení od inaugurace pro druhé funkční období, která se konala 7. března. Před vyznamenáním nuncia ještě na Pražském hradě předal ocenění vítězům soutěže Salon vín.

Už je také jasné, kdo bude českým velvyslancem ve Vatikánu. Dlouho se mluvilo o bývalém šéfovi hradního protokolu Jindřichu Forejtovi.

Velvyslancem ve Vatikánu se ale stane Václav Kolaja. Vatikán mu udělil takzvaný agrément, tedy souhlas. Ve funkci nahradí Pavla Vošalíka. Do země by měl odcestovat na začátku května, pověřovací listiny poté předá papeži Františkovi.

Miloš Zeman si ale po svém prvním zvolení do čela státu Forejta jako hradního protokolistu ponechal. V dubnu 2015 při audienci u papeže Františka pak Zeman Forejta představil jako budoucího velvyslance. Podle kritiků nebylo takové vyjádření diplomaticky vhodné. Nominace Forejta spadla pod stůl kvůli aféře s kompromitujícím videem na konci roku 2016. Forejt odešel nejprve z Hradu, poté i z Ministerstva zahraničních věcí. Hrad ale i nadále trval na vatikánské nominaci Forejta, vláda naopak prosazovala Kolaju.

Reklama

Doporučované